Nagyvilág

Az al-Kaida állhat a cipőbombás fenyegetés mögött

A nemzetközi terrorszervezet jemeni csoportja figyelmeztette a légitársaságokat miatt az amerikai belbiztonsági minisztérium.

Az aggodalom középpontjában a szaúdi állampolgárságú Ibrahim Haszan al-Aszíri áll, aki a gyanú szerint több olyan meghiúsult terrortámadás értelmi szerzője, amelyek során a ruházatba vagy cipőbe rejtett pokolgéppel próbáltak meg repülőgépet felrobbantani. (Aszíri a jelentések szerint egy tavalyi dróntámadásban megsebesült.)

A médiának név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint félő, hogy a terroristák egy olyan, újabb típusú robbanószerkezetet készítettek, amely elkerülheti a reptéri biztonsági ellenőrök figyelmét. Az amerikai belbiztonsági minisztérium mintegy 30 olyan európai, közel-keleti és afrikai repülőtér hatóságaihoz intézett figyelmeztetést az ellenőrzés szigorítása érdekében, ahonnan repülőjáratok indulnak az Egyesült Államokba.

Az Amerikában felszálló gépekre nem vonatkozik a fokozott óvatosság, és az – az amerikai belbiztonsági tárca szerint – nem áll összefüggésben a szocsi olimpiával sem. A kiadott figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy az amerikai hatóságoknak konkrét tudomásuk lenne egy készülő merényletről vagy célpontról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik