Nagyvilág

Robbanás egy szír menekülttáborban, sok halott

A szíriai-török határnál történt a merénylet, legkevesebb huszonnégy ember halálát okozva.

A detonációt helyi források szerint valószínűleg pokolgéppel megrakott autó okozta. Első hírek több mint negyven sebesültről szólnak, akiket készenléti mentők a Báb esz-Szaláme határátkelőhöz közeli Kilisz városába szállítottak ápolásra. Míg az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet jelezte, hogy az áldozatok száma valószínűleg jóval nagyobb, az al-Dzsazíra katari székhelyű tv-csatorna már negyven halottról és kétszáz sebesültről adott hírt.

Török határvédelmi szervek szerint a robbantás erejét kilométerekkel messzebb is érezni lehetett. Abu Oszáma, a tábor egyik vezetője elmondta, hogy a támadás, amelynek következtében mintegy húsz sátor semmisült meg, az irodája mögött történt.

Röviddel a merénylet előtt ellenzéki források jelezték, hogy az al-Kaida-szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet terrortámadást tervez a határátkelő ellen. A régióban található menekülttáborok számtalan alkalommal váltak különböző, Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege ellen küzdő iszlamista csoportok belharcainak színterévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik