Nagyvilág

Nem végzik ki Radzsiv Gandhi gyilkosait

Életfogytiglani szabadságvesztésre módosította az indiai legfelsőbb bíróság kedden Radzsiv Gandhi egykori indiai kormányfő három, korábban halálra ítélt gyilkosának büntetését.

A két tamil és egy indiai férfi több mint húsz éven keresztül várakozott a halálsoron az India délkeleti részén fekvő Tamilnádu államban található Vellor börtönben, kegyelmi kérvényüket tizenegy év után utasította el 2011-ben Pratibha Patil indiai elnök. Mindhárman kisebb szerepet vállaltak a merényletben, de a tárgyalás során azt is tagadták, hogy tudtak volna a gyilkosságról. A trió indiai nemzetiségű tagját azért ítélték el, mert vásárolt egy 9 voltos elemet a merényletben használt pokolgéphez, a két másik érintettnek sem volt jelentős szerepe a robbantásban.

Az elítéltek ügyvédjei azzal érveltek, hogy alkotmányellenes, ha ilyen hosszú, börtönben töltött idő után hajtják végre a halálos ítéletet, az ugyanis kettős büntetést jelent. “Mérföldkő jelentőségű döntés született” – mondta az elítéltek képviselője. Emberjogi aktivisták ugyancsak üdvözölték az ítélet módosítását. “A halálsoron várakozók kegyelmi kérvényeinek késedelmes elbírálása lealacsonyító és embertelen bánásmóddal, valamint kínzással ér fel” – vélték.

Gandhit, aki 1984 és 1989 között volt az ázsiai ország miniszterelnöke, a Srí Lanka-i terrorszervezet, a Tamil Tigrisek merénylői ölték meg 1991-ben. A volt kormányfő azért vált a Tigrisek célpontjává, mert miniszterelnöksége idején békefenntartókat küldött Srí Lankára, hogy beavatkozzanak a szigetországban dúló polgárháborúba.

A Gandhi és másik tizenhét ember halálát okozó robbantásos merénylet után hét évvel összesen 26 embert ítéltek halálra a gyilkosságban való bűnrészességük miatt, de később egy fellebbviteli bíróság huszonkettőjük büntetését életfogytiglani börtönre módosította, egy embernek pedig megkegyelmezett. A maradék három halálra ítélt 1999-ben nyújtotta be kegyelmi kérelmét az elnöki hivatalhoz, miután a legfelsőbb bíróság is megerősítette ítéletüket.

Az egykori kormányfő felesége, Sonia a jelenleg kormányzó Kongresszus Párt vezetője, fia, Rahul pedig sokak szerint a miniszterelnöki szék következő várományosa.

Indiában ritkán hajtják végre a kiszabott halálos ítéleteket, ritka kivétel volt az újdelhi parlament elleni 2001-ben elkövetett fegyveres támadás egyik aktív segítőjének és a 2008. novemberi mumbai mészárlásért felelős fegyveres csoport egyetlen, élve elfogott tagjának a kivégzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik