Nagyvilág

Óriási tömegbaleset egy amerikai sztrádán

Miközben a déli államokban és az atlanti partvidék középső szakaszán megindult az olvadás, pénteken elsősorban az Egyesült Államok középnyugati és északkeleti régióira vonatkozó figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hó és az ónos eső miatt.

Az amerikai keleti partvidéken délről észak felé végigvonuló vihar következtében az elmúlt három nap alatt 21-en vesztették életüket, a legtöbben közülük közlekedési balesetben. Maryland államban három férfi kapott végzetes szívrohamot hólapátolás közben. Texasból és Észak-Karolinából szintén 3-3 halálesetet jelentettek.

Az utak sok helyen a felmelegedés ellenére is csúszósak maradtak. A pennsylvaniai autópályán a péntek reggeli csúcsforgalomban mintegy 100 gépjármű csúszott egymásba. A balesetben több autó árokba csúszott vagy felfordult, a jelentések szerint kamionok bicsaklottak össze.

Az országban továbbra is mintegy 550 ezren várták az áramszolgáltatás helyreállítását, a legtöbben Georgiában és Dél-Karolinában. A szerdán kezdődött vihar összesen 1,2 millió fogyasztót fosztott meg az áramtól.

Pénteken Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, New York, Pennsylvania, Vermont és Virginia szövetségi államban nem volt tanítás. Az országban 1200 repülőjáratot töröltek és mintegy 1300 késéssel volt kénytelen indulni. A legsúlyosabb helyzet a newarki repülőtéren alakult ki.

Az idei tél rekordokat döntött az Egyesült Államokban: Washingtonban, Detroitban, Bostonban, Chicagóban, New Yorkban és and St. Louisban a megszokott hómennyiség két-háromszorosa hullott. Bill de Blasio New York-i polgármester arról beszélt, hogy a nagyvárosnak hat hét alatt hat hóviharral kellett megküzdenie.

A marylandi Glyndonban a csütörtök éjjeli hózápor nyomán a talajt borító fehér takaró vastagsága elérte a 66 centimétert.

A Nagy Tavak felületének 88 százalékát jég borítja. Hasonlóan tartós hideget 1994-ben regisztráltak a térségben. Akkor a tavak 94 százaléka fagyott be. Az elmúlt négy évtized során telente átlagosan a vízfelület 70 százalékát borította jég.
A jég és a hó miatt több mint 25 éve nem látott számban kellett törölni a repülőjáratokat. December 1-je óta 75 ezer (csak ezen a héten 14 ezer) járatot vettek le a menetrendről, ami összesen 5,5 százalékos kiesést jelentett a belföldi légi forgalomban.

A zord tél miatt a Fed adatai szerint az amerikai ipari termelés összességében 0,3 százalékkal csökkent januárban. A legnagyobb, 5,1 százalékos visszaesést az autógyáraknál regisztrálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik