Nagyvilág

Harmadszor lesz miniszterelnök, választás nélkül

Enrico Letta benyújtotta lemondását az olasz államfőnek.

Az elnöki palota az alig háromnegyed órás találkozó után közleményt adott ki, amely szerint Enrico Letta feleslegesnek tartotta, hogy a parlamentben bizalmi szavazást kérjen tíz hónapja hivatalban lévő kormányának és benyújtotta “visszavonhatatlan” lemondását.

Giorgio Napolitano államfő már délután megkezdi és szombaton lezárja konzultációit a pártokkal arról, mekkora támogatottságot kaphat a Lettát leváltó Matteo Renzi vezette új kormány.

Enrico Letta olasz kormányfő csütörtökön jelentette be lemondását, miután pártja, a római kormányt vezető balközép Demokrata Párt (PD) vezetősége 136 igen, 16 nem szavazattal és 2 tartózkodással leváltása mellett döntött.

A Matteo Renzi, PD-főtitkár vezette új kormány már a hét elején bemutatná programját a parlamentben. Renzi szerint Itáliát radikális reformokkal “ki kell vezetni a mocsárból”. 2011 óta – Mario Monti és Enrico Letta után – Matteo Renzi lehet a harmadik olasz miniszterelnök, aki nem választásokkal kerül a kormányfői székbe.

Elemzők szerint a mostani váltás oly gyors volt, hogy még az olasz politika és a lakosság sem fogja fel, mi is változhat az új kormányfővel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik