Nagyvilág

Hurrikán tombol Nagy-Britanniában, Írországban

Helyenként 180 kilométeres sebességű szél pusztít, és a felhőszakadások miatt 60 éve nem volt ilyen árvíz a térségben.

Katasztrofális időjárási és  árvízhelyzet alakult ki szerda estére Nagy-Britannia nyugati térségeiben és Írországban az özönvízszerű esőzéssel kísért hurrikánerejű vihar miatt. Több százezer lakásban megszűnt az áramszolgáltatás; a brit kormány felajánlotta a hadsereg segítségét a legsúlyosabban érintett térségeknek.

Vörös riasztás

A brit meteorológiai intézet az igen ritkán alkalmazott legmagasabb szintű – vörös – riasztást adta ki Walesre és Nyugat-Angliára az újabb súlyos vihar miatt. A szolgálat hivatalosan is hurrikánerősségűnek minősítette a térségbe betört viharzónát.


Fotó: Europress / Getty

Az intézet szerdán este közölte, hogy Anglia délnyugati térségében 150, Wales több megyéjében 170, az Ír-tengeren, a partoktól nem messze 180 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mért.

Írországban szerda estére több mint 250 ezer, Walesben 90 ezer, Anglia délnyugati és középső vidékein 30 ezer háztartás maradt villany nélkül, miután az orkán leszaggatta a vezetékeket vagy fákat döntött rájuk.

A délnyugat-angliai Wiltshire megyében egy idős férfi szerdán meghalt, miután – a hatósági vizsgálat megállapítása szerint – egy leszakadt vezetéktől áramütést szenvedett.

Példátlan természeti válság

A nyugat-angliai Crewe város pályaudvaráról 500 utast kellett kimenekíteni, mert az orkán rásodorta a tetőlemezeket a magasfeszültségű vasúti villanyvezetékekre, és tűz ütött ki.

A Londonból nyugat és északnyugat felé vezető vasútvonalakon gyakorlatilag leállt a forgalom a hatalmas szél és a pályákra dőlt fák miatt.

A brit hadsereg katasztrófaelhárító munkájának vezetője “szinte példátlan természeti eredetű válságnak” nevezte az ítéletidőt.

David Jones, a brit kormány walesi ügyekért felelős minisztere a walesi tartományi kormány miniszterelnökének, Carwyn Jonesnak felajánlotta a brit hadsereg segítségét a vihartól leginkább sújtott walesi megyékben.

Az előrejelzés szerint a következő néhány napban egyhavi átlagos mennyiségnek megfelelő csapadék hullik a máris súlyos áradásokkal és viharkárokkal küszködő angliai és walesi országrészekre.

A Temze folyó Londontól nyugatra húzódó völgyében ezreket kellett evakuálni otthonaikból az áradás miatt.

Milliárdos károk

A brit Környezetvédelmi Ügynökség becslése szerint eddig 630 millió font (több mint 230 milliárd forint) gazdasági kárt okoztak a visszatérő viharok.

Nagy-Britannia az elmúlt hónapokban példátlan viharsorozatot élt át. Az ország déli partjait a tél kezdete óta 30, rendszeresen özönvízszerű esőzéssel járó viharzóna érte el; ez azt jelenti, hogy a térségre két-három naponta törnek rá rendre súlyos károkat okozó atlanti viharok. A szerdán érkezett vihar is már a második ezen a héten, és péntekre várható a következő.

A brit meteorológia szerint hat évtizede nem volt a jelenlegihez mérhető súlyos árvízhelyzet a déli és a nyugati országrészekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik