Nagyvilág

Beperlik Obamát

A titkos adatgyűjtés során megsértette az alkotmányt az elnök, ezért az egyik republikánus szenátor gyűjtőpert indít.

Rand Paul amerikai republikánus szenátor szerdán bejelentette: gyűjtőpert indít Barack Obama elnök és az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) ellen amiatt, hogy az amerikai állampolgárok millióit érintő titkos adatgyűjtés révén megsértette az alkotmányt.

A honatya – akit a 2016-os elnökválasztás egyik esélyes republikánusok jelöltjeként tartják számon – az őt támogató kampányszervezeten keresztül nyújtotta be a keresetet nem csupán az elnök, hanem Keith B. Alexander tábornok, az NSA, James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés, valamint James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója ellen is.

Hatmillió polgár nevében

Rand Paul szerint Obama nyíltan megtagadta, hogy véget vessenek az alkotmány negyedik módosítása nyilvánvaló és folyamatos megsértésének. A negyedik alkotmánymódosítás tiltja, hogy a hatóságok a polgárokat házkutatással, irataik vagy más személyes tulajdonuk átvizsgálásával vagy lefoglalásával indokolatlanul zaklassák.

Peres félnek jelentkezett Matt Kibble, a FreedomWorks konzervatív politikai szervezet elnöke is, aki úgy fogalmazott: a perben az egész ország hatmillió állampolgárának a nevében vesz részt, akárcsak minden olyan amerikainak a nevében, akinek telefonja van. Ez a gyűjtőper nem a republikánusok és a demokraták, illetve a haladók és a konzervatívok szembenállásáról szól, hanem arról, hogy meg kell védeni minden amerikai ember alapvető jogait egy olyan kormánnyal szemben, amely túllőtt a célon – fogalmazott Kibbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik