Nagyvilág

Szervezett bűnözéssel gyanúsítják a néhai elnök fiát

Tíz embert, köztük Koszovó egykori vezetőjének fiát is őrizetbe vette az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziója (EULEX) egy, a pristinai olasz nagykövetséget érintő bűnüggyel kapcsolatban szerdán.

A letartóztatottakat szervezett bűnözéssel, befolyással való üzérkedéssel és a pristinai olasz nagykövetség kárára elkövetett csalással gyanúsítják.

Helyi médiajelentések szerint a csoport a követség által kibocsájtott, az EU területére való belépést lehetővé tevő – és ebből kifolyólag a jelentős munkanélküliséggel és szegénységgel küzdő Koszovóban igen értékesnek számító – schengeni vízumokkal üzérkedett. Ezt ugyanakkor sem az olasz követség, sem az EULEX nem erősítette meg hivatalosan, bár nem is cáfolta.

A gyanúsítottak között van Uke Rugova, aki a néhai koszovói elnök, Ibrahim Rugova fia, egyúttal pedig a parlament tagja a kormányzó koalíció színeiben. A 48 órás előzetes letartóztatásba helyezett Rugova ügyvédje elmondása szerint tagadta, hogy bármiféle törvénysértést elkövetett volna.

Ibrahim Rugova 2006-os haláláig a koszovói önállósodás szószólója, és az akkor még névleg Szerbiához tartozó (függetlenségét formálisan 2008-ban kikiáltott) tartomány elnöke volt.

Sajtóértesülések szerint a letartóztatottak között van az olasz követség egy munkatársa is. Andreas Ferrarese nagykövet nem kommentálta a hírt, de azt elmondta, hogy a követség együttműködik az EULEX-szel az ügyben.

A Koszovóban rendőri és igazságügyi feladatokat ellátó EULEX korábban már több magas rangú koszovói politikust gyanúsított meg, ami miatt olykor konfliktusokkal teli volt a helyi vezetés és a társadalom kapcsolata a misszióval. Az EULEX mandátuma ugyanakkor idén nyáron lejár, s az ügyeket a koszovói hatóságok fogják átvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik