Nagyvilág

Már senki sincs a hó fogságában Szerbiában

Hétfő délutánra mindenkit kimentettek, azonban még mindig vannak járhatatlan utak - számolt be esti híradójában a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) az aktuális időjárás-helyzetről.

Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságstábjának vezetője elmondta, hogy a hótorlaszokat még nem távolították el az utakról, az erős szél pedig további problémákat okoz, főleg Dél-Bánságban, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ha tehetik, maradjanak otthon.

Aleksandar Antic közlekedési miniszter hétfőn kijelentette: mindaddig nem oldja fel a teljes közlekedési tilalmat a magyar határt Belgráddal összekötő autópálya Újvidékig terjedő szakaszán, amíg nem válik teljesen biztonságossá az út. A Szabadka és Újvidék közötti út mintegy 15 kilométeres részét kell még megtisztítani – mondta -, amit várhatóan kedd délutánig sikerül megtenniük az útkarbantartóknak.

Kiemelte, a hóvihar és az akár öt métert is elérő hótorlaszok mintegy 10 ezer embert vágtak el a külvilágtól, hozzátette azonban, hogy most már senki nincs a hó fogságában, mindenkit biztonságos helyre szállítottak.

A legkritikusabb helyzet a Vajdaság déli részén fekvő Nagybecskereknél és az észak-bácskai Bácsfeketehegynél alakult ki a hétvégén. A Nagybecskereket Belgráddal összekötő úton a többméteres hótorlaszok miatt már csütörtök este leállt a forgalom, az ott rekedt autósokat péntek délután helikopterrel mentették ki, az út csak hétfőn vált járhatóvá. Bácsfeketehegynél pedig mintegy ezer ember vesztegelt körülbelül 16 órán át a többméteres hótorlaszok fogságában.

A szerbiai határrendőrség továbbra sem engedi belépni az országba a tehergépjárműveket. A Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a megyei kamionparkolók megteltek, 508 kamion töltötte az éjszakát Röszke térségében. A határra személyautóval érkezők közül is csak azok utazhatnak Szerbiába, akik legfeljebb Szabadkáig közlekednek. A menetrend szerinti autóbuszokat fogadják.

Az Újvidékhez közeli Versecen szombaton a valaha mért legerősebb, óránkénti 168 kilométeres széllökéseket mérték. Az előrejelzések szerint a hideg dunai szél, a kossava keddre némileg enyhül, jelentősebb változás azonban csak szerdára várható.

Szlovéniában a hétvégi ítéletidő miatt a háztartások negyede áram nélkül maradt hétfőn, az elektromos hálózat helyreállítása heteket vehet igénybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik