Nagyvilág

Elöntötte a víz Rómát és Velencét

Velence (velence)
Velence (velence)

Észak-Olaszországban a havazás, az ország déli részén a heves esőzés miatt rendelt el készültséget a polgári védelem. Részben víz alá került Róma, Velence és Pisa is.

Kapcsolódó cikkek

Az olaszul “nagy havazásra” keresztelt hóesés eddig elsősorban északnyugat-olasz autósztrádákat temetett be. Havazik Milánó, Torinó, Genova városában is.

Az északkeleti Velence városában péntek estére várják a tengerár tetőzését 140 centiméteres vízszinttel. A szigetek mintegy hatvan százaléka víz alá kerülhet.

Csütörtök reggel óta megállás nélkül zuhog az eső Rómában. Az utcákat ellepő víz miatt több metrómegállót lezártak. Az olasz főváros bevezető útjain megbénult a közlekedés. Primaporta városnegyedben a megduzzadt helyi patak miatt a lakosok felmásztak a néhány emeletes házak tetejére ott várva a tűzoltók segítségére. A Róma közeli Settebagni kisvárosa tóvá változott: egy méter magas esővíz áll már az utcákon. A római Tevere folyó magassága meghaladta a nyolc métert, a következő órákban várják a tetőzést.

A toszkán Pisa városában bezárták az iskolákat és hivatalokat az Arno folyó áradása miatt. Húsz év óta nem volt ennyire magas a folyó vízszintje. Az esőzés miatt a Pisa közeli Volterrában összeomlott a középkori városfal egy szakasza. Az Arno tetőzését várják Firenzében is.

Nápolyban az eső és heves szél miatt megszakadt a hajóösszeköttetés a szigetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik