Nagyvilág

75 ezerbe kerül egy bérgyilkos

keseles(960x640)(4).jpg (késelés)
keseles(960x640)(4).jpg (késelés)

Már kétszáz fontért (75 ezer forintért) is felbérelhető bérgyilkos Nagy-Britanniában.

A Birmingham Egyetem munkatársai a pénzért gyilkolók átlagos javadalmazását kutatták. A szakértők által vizsgált esetek alapján a bérgyilkosok fizetsége 200 font és 100 ezer font (38 millió forint) között mozgott, átlagosan 15 180 font (5,7 millió forint) volt. A kutatás alapjául újságcikkek, bírósági feljegyzések és egykori elkövetőkkel készített interjúk szolgáltak.

A vizsgálatba 36 bérgyilkost – köztük egy nőt – vontak be. A gyilkosok 15 és 63 év közöttiek, áldozataik átlagéletkora pedig 36 év. A bérgyilkosoknál vizsgálták, hogy ki volt a célszemély, hogyan öltek, elkapták-e őket, volt-e már priuszuk és mennyi pénzt kaptak tettükért. A bérgyilkosok – a filmek, videojátékok jól ismert figuráival ellentétben – a valóságban nem magas épületek tetejéről és drága fegyverekkel végeznek áldozatukkal. Főleg külvárosokban, az utcán, kutyasétáltatás vagy a boltba vezető séta közben ölik meg a célszemélyt.

A kutatók a bérgyilkosokat négy csoportba sorolták. A “novícius” első alkalommal öl, az “amatőr” többnyire előélet nélkül csak anyagi gondjai miatt vállalja a megbízást. Az “iparos” tapasztalt és megbízható, a “mester” pedig már gyakran katonai vagy félkatonai háttérrel is rendelkezik. Őt különösen nehéz elkapni.

Legutóbb 2013 őszén Sam Cameron, a Bradfordi Egyetem kutatója mutatott be hasonló tanulmányt, az ő kutatása szerint 12 ezer euró (mintegy 3,7 millió forint) a bérgyilkosok átlagbére. A mostani kutatásban a szakértők 1974 és 2013 közötti eseteket vizsgáltak.

A David Wilson által vezetett kutatók összesen 27, megbízás alapján végrehajtott gyilkosságot elemeztek, ezek közül a legtöbbet lőfegyverrel követték el. Az eredményeket a Howard Journal of Criminal Justice című lap februári számában mutatják be

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik