Nagyvilág

Az érsekújvári zsidók nem kérnek Orbán pénzéből

Az Érsekújvári Zsidó Hitközség inkább visszaküldi a kormány támogatását. Úgy látják, a holokauszt áldozatainak emlékét kampánycélokra használják fel.

Visszautasította az Érsekújvári Zsidó Hitközség a Magyar Kormány Civil Alapjának 1,5 millió forintos támogatását. Az erről szóló nyilatkozatot a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága elnökének, L. Simon Lászlónak is elküldték – adta hírül az Új Szó.

A magyar kormány tavaly másfél milliárd forintos kerettel civil alapot hozott létre a 2014-es magyar holokauszt emlékévben megvalósuló civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására. Ebből az alapból nyert 1,5 millió forintos támogatást az Érsekújvári Zsidó Hitközség is, amelynek elöljárósága hétfőn határozott arról, hogy a támogatást mégsem fogadja el.

Lang Tamás, a hitközség elnöke az Új Szónak azt mondta, az utóbbi hónapok eseményei miatt döntöttek így, mert úgy látják, Magyarországon tudatosan átírják a történelmet, és a holokauszt emlékév is inkább a választási kampány része, mint az áldozatok előtti tisztelgés.

„Az utolsó csepp a pohárban Szakály Sándor történész nyilatkozata volt, aki azt mondta, hogy 18 ezer magyarországi zsidó legyilkolása idegenrendészeti intézkedés volt” – mondta az elnök.

A hétvégén nyílt levélben kérte neve eltávolítását a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról Randolf L. Braham holokausztkutató, valamint jelezte, hogy a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is visszaküldi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik