Nagyvilág

Drón buktatta le a tehéntolvajt

Pilóta nélküli repülőgép segítségével fogták el és vették őrizetbe a férfit az Egyesült Államokban.

Ez volt az első eset, amikor az amerikai hatóságok drónt vetettek be egy letartóztatás végrehajtása érdekében – írta a Betabeat amerikai hírportálra hivatkozva az MTI.

Rodney Brossart még 2011 nyarán került bajba, amikor hat tehén átkóborolt a birtokára, és ő nem volt hajlandó az állatokat visszaszolgáltatni. A jószágait visszakövetelő tulajdonos riasztotta a rendőrséget, de Brossart ellenállt a helyszínre kiérkező kommandósoknak, akikkel a híradások szerint – három fia támogatásával – 16 órán át hadakozott.

A fegyveres patthelyzetnek a hatóságok végül úgy tudtak véget vetni, hogy kölcsönkértek egy Predator típusú drónt a belbiztonsági minisztérium határőrizeti egységétől. A pilóta nélküli repülőgéppel sikerült azonosítani a férfi és felfegyverzett fiainak pontos helyét a birtokon, ami végül lehetővé tette őrizetbe vételüket. A férfi elfogásakor a rendőrök sokkolót is alkalmaztak.

Brossart ügyvédje akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a drónt törvénytelenül, bírói jóváhagyás vagy bármilyen engedély nélkül használták. A bíróság végül másképp látta: 2012 júliusában egy kerületi bíró arra a megállapításra jutott, hogy a hatóságok nem éltek vissza a pilóta nélküli repülőgép használatával.

Az országos figyelmet keltő különös ügyben végül most január közepén született ítélet: Brossartra – a rendőrség terrorizálása és lopás vádjával – hároméves szabadságvesztést szabtak ki, amelyet hat hónapra felfüggesztettek. Mindhárom fiát egyéves felfüggesztett börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik