Nagyvilág

Börtönbe került egy álhalálhír miatt

madarinfluenza(960x640)(2).jpg (madárinfluenza, )
madarinfluenza(960x640)(2).jpg (madárinfluenza, )

Tíznapi elzárást és pénzbüntetést kapott az az észak-kínai férfi, aki az interneten elhíresztelte, hogy egy egészségügyi alkalmazott madárinfluenzában halt meg - jelentette a kínai média hétfőn, amikor az országban 100 fölé emelkedett az idei madárinfluenza-fertőzések száma.

A Sanhszi tartományi Csang családnevű illető bejegyzését, miszerint a vírus H7N9-es altípusa Hszincsou városban emberéletet követelt, tömegek aggodalommal továbbították. Utóbb azonban bizonyságot nyert, hogy a hír nem volt igaz. A férfit álhír terjesztéséért és a közrend megzavarásáért tíz nap fogdára ítélték és 500 jüan (mintegy 18 ezer forint) büntetés megfizetésére kötelezték. Sanhszi tartományból az idén nem jelentettek madárinfluenzás esetet.

A kínai egészségügyi hatóságok ugyanakkor hétfőn további új fertőzésekről, halálesetekről számoltak be, s a statisztikákból egyértelművé vált, hogy országszerte immár meghaladta a százat az idei fertőzések száma.

Csak hétfőn négy tartományból – Fucsienből, Kuangtungból, Hunanból és Csiangszuból – hat új esetet regisztráltak. A napokban új fertőzésről érkeztek hírek a legsúlyosabban érintett Csöcsiang tartományból, valamint Sanghajból és Pekingből is.
Tavaly március óta, amióta a madárinfluenza H7N9-es, emberre is terjedő altípusa felütötte a fejét Kínában, összesen több mint 200 ember fertőződött meg. Hírügynökségi értesülések szerint a halálos áldozatok száma 60 felett van.

A keleti Csöcsiangban az idén már 18. napja folyamatosan nő a fertőzöttek száma, s elérte a 49-et. Közülük tizenketten meghaltak. A hatóságok a veszélyeztetett térségben több élőbaromfi piacot az elmúlt napokban bezárattak, ám a szakemberek fokozott óvatosságra intettek és a higiénés szabályok körültekintő betartására hívták fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik