Nagyvilág

Katonai buszra támadtak Egyiptomban

Merénylet Kabulban (merénylet, robbantás, kabul, )
Merénylet Kabulban (merénylet, robbantás, kabul, )

Fegyveresek megtámadtak egy katonai buszt a Sínai-félsziget északi részén vasárnap,

A rajtaütésben négy katona életét vesztette, kilenc másik pedig megsebesült – jelentették biztonsági források.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő arról számolt be, hogy a járművet Szuez és Iszmáilíja kormányzóság között, az Ahmed Hamdi közúti alagút közelében támadták meg ismeretlen fegyveresek rakétagránáttal.

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a rajtaütést, egy szemtanú szerint azonban a fegyveresek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoportra jellemző ruhákat viseltek.

A sebesülteket kórházba szállították. A gyanúsítottak elmenekültek a helyszínről, a hadsereg helikopterekkel fésüli át a hegyvidékes területet.

Ezzel párhuzamosan az Anszár Beit al-Makdisz magára vállalta egy katonai helikopter előző napi lelövését. A szervezet dzsihádista honlapokon jelentette meg a közleményét, amely szerint légvédelmi rakétával lőtték le a helikoptert szombaton a Gázai övezet közelében. A beszámolóban az olvasható, hogy a légi jármű ötfős legénységének minden tagja meghalt. Egyiptomi katonai források megerősítették a helikopter lezuhanását, de azt nem közölték, hogy mi volt ennek az oka.

A Sínai-félszigeten az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly július 3-i megbuktatása óta megsokszorozódtak az egyiptomi hadsereg elleni merényletek. A Sínai-félszigetet többségében beduinok lakják, akiknek régóta feszült a viszonyuk az egyiptomi központi hatalommal. A területen több iszlamista szervezet bázisa is található. Egyiptom Murszi megbuktatása óta igyekszik lezárni a Sínai-félszigetet a Gázai övezettel összekötő csempészútvonalakat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik