Nagyvilág

Az ukrán ellenzék elnökválasztást akar

Ismét találkozott egymással Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék képviselői, közben a tüntetéseknek már legalább kilenc halálos áldozata van, nem csitulnak az indulatok.

Elnökválasztás kiírását követeli még az idén az ellenzék Ukrajnában – jelentette be Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője szombat este Kijevben a Függetlenség terén felállított emelvényen, Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője pedig közölte: a harc folytatódik.

Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivcsina) frakcióvezetője és Oleh Tyahnibok szombaton három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel, aki a miniszterelnöki tisztséget ajánlotta fel Jacenyuknak és miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált Klicskónak.

A nyugatbarát ellenzék és a hatalom között november óta folyik a hatalmi harc, amióta Janukovics az utolsó pillanatban lemondta az Európai Unióval kötendő társulási szerződés aláírását. A tüntetők és az ellenzék közötti összecsapásokban legalább hatan életüket vesztették, több százan megsebesültek.

A helyzet mostanra nemcsak Kijevben, de az ország más részeiben is eldurvult: néhány nyugati nagyvárosban a demonstrálók megrohanták, és több helyen egy időre el is foglalták a regionális kormányhivatalokat.

Az ukrán kormányfő, Mikola Azarov kész lemondani minden tisztségéről, ha ez segít a belpolitikai konfliktus megoldásában. Arszenyij Jacenyuk volt házelnök a bebörtönzött ellenzéki politikus, Julija Timosenko pártját vezeti. Előzőleg úgy vélték, ha ő elfogadja a kormányfői tisztséget, a kormány lemond, mert az elnök meggyőződése, hogy az ellenzékkel együttműködve egyesíteni lehet az országot, és megvalósíthatóak a reformok. Az elnök arra is ígéretet tett, hogy megfontolja az alkotmány népszavazással vagy parlamenti szavazással történő módosítását. A jelenlegi alaptörvény, amely szerint Ukrajna államformája elnöki-parlamenti köztársaság – széles hatáskört biztosít az államfőnek.

De az indulatok egyelőre nem csitulnak, tovább folytatódnak a tüntetések országszerte

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik