Nagyvilág

Fagyoskodnak New Yorkban

Az erős havazás után szerdán főleg kemény fagy és hófúvások nehezítették meg az életet az Egyesült Államok sűrűn lakott északkeleti területein. New Yorkban a gazdagabbak panaszkodnak a diszkrimináció miatt.

A hófúvásveszéllyel kapcsolatos figyelmeztetések több területen szerda délutánig érvényben maradtak és a hőmérséklet a Washington és a Boston közötti sávban szerda délelőtt nem érte el a mínusz 12 fokot.

1700 hókotró a városban

Pennsylvania és New Jersey egyes részein 38 centiméter hó hullott. New Yorkban a reggeli csúcsforgalom idején is havazott, de komoly fennakadások nem keletkeztek a tömegközlekedésben. A Central Parknál rekordvastagságú, 27 centiméteres havat mértek, Long Islanden pedig 33 centiméterest. A városban 1700 hókotrót vetettek be.


Fotó: MTI/EPA/Tom Mihalek

A manhattani tehetős Upper East Side lakói, akikre az új polgármester, Bill de Blasio különadót akar kivetni, hogy a bölcsődék költségeit fedezhesse, arról panaszkodtak a The New York Post című bulvárlapnak, hogy a metropolisz új elöljárója diszkriminációt alkalmaz velük szemben a hó eltakarításakor. A városi önkormányzat erre úgy válaszolt, hogy az utcákon jó ütemben halad a hókotrás, de meghibásodott a munkálatok online információs rendszere.

Bostonban felfüggesztették az oktatást

A legnépesebb amerikai metropoliszban egyébként a jelentések szerint az élet kezd visszatérni a megszokott kerékvágásba és szerdán Washingtonban is kinyitottak a kormányhivatalok. Delaware államban viszont továbbra is zárva maradtak az állami intézmények. Az iskolák jó részében Pennsylvaniában, New Jerseyben, Rhode Islandben, Marylandben és több más államban szerdán sem volt tanítás.

Bostonban is felfüggesztették az oktatást és a város forgalmasabb utcáin parkolási tilalmat rendeltek el, hogy megkönnyítsék a hókotrást. Delaware, New Jersey és New York állam kormányzója kedden szükségállapotot hirdetett ki.

A keddi több mint 3000 után szerda délelőtt több 1500 repülőjáratot töröltek az Egyesült Államokban. A kiesések miatt a New York-i szállodákban minden szoba foglalt. A Washington és Boston közötti vasúti közlekedésben a nap folyamán késésekkel kell számolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik