Nagyvilág

DK: Amerikában készül az új Kubatov-lista

molnár csaba (molnár csaba)
molnár csaba (molnár csaba)

Egy Utah államban bejegyzett cég kanadai és amerikai magyarok körében végez telefonos közvélemény-kutatást; pártpreferenciájukról, az Orbán-kormány teljesítményéről és az antiszemitizmushoz való viszonyukról kérdezik őket – állítja közleményében Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője.

Az esetet a Kanadai Magyar Hírlap és Észak-Amerikában élő magyarok jelezték a DK-nak. Állítólag véletlenszerűen hívogatnak magyar csengésű neveket, ennek azonban – mint a közleményben áll – ellentmond, hogy többeket olyan telefonon hívtak föl, amely nem is az ő nevükön van nyilvántartva. A DK szerint nyilvánvaló, hogy a cég magyarországi megbízó által rendelkezésére bocsátott, illegális adatbázisból dolgozik.

A kutatók állítólag arra is rákérdeznek, vajon a külföldi média rossz színben tünteti-e föl a magyar kormányt, és melyik pártot tartja felelősnek azért, hogy az ország ma itt tart. Érdeklődnek a válaszadó magyarországi rokonairól is – írja Molnár Csaba.

„Készül tehát a külföldön élő magyarokról is a Kubatov-lista: beazonosítják őket és politikai hovatartozásukat, lehetőség szerint információt gyűjtve itthoni hozzátartozóikról is” – teszi hozzá a politikus. A Demokratikus Koalíció ezt a „fölháborító visszaélést a gyengeség beismerésének tekinti”.

„A Fidesz a demokratikus ellenzék összefogása nyomán immár lemondott szavazótábora hazai bővítésének lehetőségéről, és a külföldön élő állampolgárok körében próbálja összegyűjteni a szükséges szavazatokat” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik