Nagyvilág

Csaknem másfél ezren sérültek meg Kijevben

Összecsapás Ukrajnában (ukrajna, )
Összecsapás Ukrajnában (ukrajna, )

Mintegy 1400 tüntető szenvedett sérüléseket a rohamrendőrökkel folytatott kijevi összecsapásokban főként gumilövedékektől és gránátrepeszektől - közölte keddi sajtótájékoztatóján Oleh Muszij, a Majdan (Függetlenség tere) egészségügyi szolgálatának koordinátora.

Közben a tömegtájékoztatási intézet közzétette, hogy 35-re nőt a villongások helyszínén megsebesült újságírók száma. A belügyminisztérium adatai alapján a rohamrendőrök közül 119-en sérültek meg, közülük nyolcvan szorult kórházi ellátásra.
A kijevi vezetés illetékes osztályának tudomása szerint a tüntetők közül 122-en szenvedtek sérüléseket, és 50-et kellett közülük kórházba szállítani.

A hivatalos és a Majdan orvosainak adatai közötti különbség abból adódik, hogy a tüntetők közül sokan félnek az állami egészségügyi intézményekben ellátást kérni – magyarázta a Majdan önkéntes orvosa. Kifejtette, hogy nem egy olyan esetről szereztek tudomást, amikor a váróteremben a még ellátatlan sérülteket civil ruhás rendőrök őrizetbe vették, és kivezették a kórházból.

Ezt az orvos megengedhetetlennek nevezte, hangsúlyozva, hogy a hatóságoknak a sérültek ellátásába történő jogsértő beavatkozására haladéktalanul reagálnia kell az ukrán egészségügyi minisztériumnak és a nemzetközi egészségügyi szervezeteknek.

A belügyminisztérium sajtószolgálatának keddi tájékoztatása szerint a kijevi összecsapások 32 résztvevőjét vették őrizetbe, közülük 13-at már hivatalosan meggyanúsítottak tömeges rendbontásban való részvétellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik