Nagyvilág

Brutális mennyiségű cigire és vodkára csapott le Brüsszel

Cigarettak(960x640)(3).jpg (cigaretta, )
Cigarettak(960x640)(3).jpg (cigaretta, )

Brüsszel akciózott: a „Raktár hadműveletben" cigaretta, dízelolaj és alkohol is fennakadt az unió hálóján.

Több mint 230 ezer karton cigarettát, mintegy 140 ezer liter dízelolajat és körülbelül 14 ezer liter vodkát foglaltak az Európai Unió és a tagállamok hatóságai egy októberi akció, az úgynevezett Raktár hadműveletben.

Az Európai Bizottság becslései szerint a csempészek összesen mintegy 9 millió euró (körülbelül 2,7 milliárd forint) vám és adó megfizetését úszták volna meg, ha a csempészáru piacra kerül.

A bizottság adóügyekért és csalás elleni küzdelemért felelős tagja, a litván Algirdas Semeta üdvözölte a sikeres akciót, egyúttal világossá tette, hogy a jövedéki termékek csempészete elleni fellépés az EU egyik kiemelt politikai célja.

Csak átutazik

A bizottság közleménye szerint a csalók módszere jellemzően az volt, hogy a jövedékiadó- és vámköteles termékeket törvényesen hozták be az unió területére, de azt állították, hogy az áru vám- és adómentességet élvez, mert például tranzitszállítmányról van szó, nem az EU a végcél, vagyis csak átutazik, és újra exportálni fogják.

Ezt követően a kereskedő vagy felszívódott, vagy pusztán papíron exportálta az árut, amely a vám és adó megfizetése nélkül az egységes piacon került forgalomba. Ez jelentékeny bevételkiesést jelentett az EU és a tagállamok számára.

Szoros együttműködés

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a Raktár volt az első olyan uniós művelet, amelyben a tagállami hatóságok ilyen szorosan együttműködtek nem csak a vámokkal, hanem a jövedéki és a forgalmi adóval kapcsolatos csalások felderítése érdekében is.

A kommüniké azt is részletezi, hogy a tagállami és uniós hatóságok összesen nyolc rajtaütés során foglaltak le árukat: a csempészett gázolajat például Lengyelországban és az Egyesült Királyságban kobozták el, a vodka pedig szintén Nagy-Britanniában akadt fenn a hatóságok hálóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik