Nagyvilág

Orbán repülőt ajándékozott Schusternek

A magyar kormányfő nyolcvanadik születésnapjára IL-18-ast adott a volt szlovák államfőnek – írja az Index.

A magyar miniszterelnök által adományozott repülőgéptípust a Szovjetunióban gyártották a ’60-as, ’70-es években. A Malév-flottában 1960 és 1989 között repültek. Az Index azt még nem tudta kideríteni, a kimustrált gépek mennyibe kerülnek, de az eredetinél ötszázszor kisebb modell már 22 ezer forintért kapható. Rudolf Schuster még nem vehette át az ajándékot, mert csak darabokban tudják átszállítani Magyarországról.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Az MTI előzőleg azt írta, hogy Orbán Viktor feleségével, Lévai Anikóval vett részt vett a Rudolf Schuster volt szlovák államfő 80. születésnapja alkalmából tartott ünnepségen, Kassán, ahol a színházban a magyar kormányfő egész Magyarország üdvözletét tolmácsolta a volt szlovák elnöknek.

Orbán Viktor rövid köszöntőjében kiemelte: ritka dolog, hogy ebben a sokszor konfliktusokkal terhelt régióban egy politikust még 80 éves korában is jó embernek tartanak az itt élők. Az ünnepségen jelen volt mások mellett Emil Constantinescu volt román elnök, Leonyid Kucsma, Ukrajna korábbi államfője és Aleksander Kwasniewski, Lengyelország volt elnöke.

Az ajándékozásról a pozsonyi Új Szó is írt. A lap szerint maga Rudolf Schuster elárulta el, hogy Orbán Viktortól egy repülőt kapott, amelyet a kassai repüléstörténeti múzeumban helyeznek majd el. „Egy IL – 18-ast kaptam, de nem tudtuk egyben átszállítani Magyarországról, ezért darabokban szállítjuk” – árulta el Schuster.

A Malév első, HA–MOA lajstromjelű repülőgépe 1960. április 2-án érkezett Magyarországra. Azokkal Malév Európán kívüli célállomásokat is elért, de a ’70-es évektől a sugárhajtású utasszállíttók kiszorították, az évtized végén már csak öt repült, ezeket is átalakították teherszállítókká.

Három van/volt kiállítva. A Malév első gépe, a HA-MOA, valamint a 2006 novemberéig a repülőtér belterületén tárolt HA-MOG a Ferihegy Repülőgép Emlékparkban található. A HA–MOE a szolnoki repülőmúzeumban van kiállítva, a HA–MOI-t pedig Abdán cukrászdának átalakítva használták egészen 2011-ig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik