Nagyvilág

Ölt a vulkán Indonéziában

vulkán (vulkán)
vulkán (vulkán)

Legalább tizenhat ember vesztette életét az elmúlt hetekben a nyugati-indonéziai Sinabung kitörésének következtében - jelentették szerdán helyi tisztségviselők.

“A legfrissebb adatok szerint tizenhatan haltak meg a kórházakban és az óvóhelyeken” – tájékoztatott az indonéz nemzeti katasztrófavédelmi központ vezetője.

A Szumátrán található tűzhányó kitörése szerdán is folytatódott, a vulkán több mint hétezer méter magasba lövellte hamufelhőjét. A lávafolyam számos környékbeli és távolabb eső települést is veszélyeztet.

“A hideg láva veszélye hosszú időn keresztül fennáll, az izzó kőtörmelék az utóbbi napokban beleömlött a folyókba, és attól tartunk, hogy ez felduzzasztja a vízszintet, ami pedig átszakítja a gátakat” – mondta az igazgató.

Az ügynökség 21 milliárd rúpiát (462,6 millió forint) különített el a katasztrófa kezelésére. A veszélyzónából több mint huszonhatezer ember kényszerült eddig lakóhelye ideiglenes elhagyására.

A Sinabung-vulkán négyszáz év szunnyadás után 2010 augusztusában lépett először működésbe, és a váratlan katasztrófában két ember életét vesztette. Tavaly szeptemberben ismét aktivitást mutatott a tűzhányó, emiatt a körzetben akkor tizenötezer embert evakuáltak.

Indonézia a csendes-óceáni “tűzgyűrű” része, itt különösen gyakoriak a földrengések, illetve a vulkánkitörések. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe. Az ország több mint tizenhétezer szigetén ötszáz vulkán található, közülük százhuszonnyolc aktív, és ebből hatvannyolc veszélyesnek számít.

Az egyik legveszélyesebb indonéziai vulkán, a Jáva szigetén található Merapi 2010-es kitörései több mint háromszázötven ember halálát okozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik