Nagyvilág

Itt a brüsszeli recept a szélsőségek ellen

Borfeju(960x640)(1).jpg (bőrfejű)
Borfeju(960x640)(1).jpg (bőrfejű)

Tíz területen javasol fellépést az Európai Bizottság a tagállamoknak annak érdekében, hogy vissza tudják szorítani az erőszakos szélsőségeseket - jelentette be szerdán brüsszeli sajtótájékoztatóján Cecilia Malmström belügyi biztos.

A biztos szerint a szélsőséges eszmék által ösztönzött erőszakot mind nacionalista, mind jobboldali, mind baloldali radikális gondolatok, vagy az al-Kaidához hasonló szélsőséges eszmék is motiválhatják, Európának pedig megelőző lépéseket kell tennie ennek megakadályozására.

Negatív példa lettünk

A svéd biztos példákat is mondott, felidézve a többi között, hogy Magyarországon “náci bandák” vertek össze és gyilkoltak meg roma embereket, Svédországban egy öngyilkos merénylő kis híján több száz emberrel végzett egy karácsonyi vásáron, Görögországban pedig a szélsőjobboldali Arany Hajnal párt egyik tagja leszúrta Pavlosz Füsszasz baloldali aktivistát, rapénekest.

“De további példákat is említhetnék más országokból” – mutatott rá Malmström, megemlítve, hogy uniós állampolgárok az EU-n kívül áldozatai és elkövetői is lehetnek ilyen bűncselekményeknek.

Kiugrási lehetőséget biztosítanának

Brüsszel szerint a tagállamoknak átfogó nemzeti stratégiákat kellene kidolgozniuk a kérdés kezelésére, és jövőre tudásbázist kellene létrehozniuk, amely lehetővé tenné a tapasztalatcserét. Emellett Brüsszel úgy gondolja, hogy a tagállamoknak meg kellene erősíteniük a jelenlegi ajánlások alapját képező tanulmányokat készítő Radikalizáció Észlelési Hálózat feladatköreit.

Brüsszel azt is kívánatosnak tartaná, hogy a tagországok helyezzenek nagyobb hangsúlyt azoknak a képzésére, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a radikális nézetek hatása alá kerülő emberekkel, és itt a bizottság nem csak a bűnüldözőkre vagy a büntetés-végrehajtásban dolgozókra gondol, hanem a szociális munkásokra és egészségügyi dolgozókra is.

Brüsszel szerint emellett minden tagállamban létre kellene hozni a kiutat jelentő stratégiákat azok számára, akik radikalizálódtak, hogy rendelkezzenek alternatívával és bármikor letérhessenek az erőszak ösvényéről.

Online akadályokat!

A bizottság szerint a tagállamoknak átfogó megközelítést kell alkalmazniuk a szélsőséges eszmék online terjedése ellen, nem elég eltávolíttatni a törvénytelen tartalmakat és ellenpropagandát elhelyezni az interneten. Brüsszel szerint az eredményes fellépéshez a szélsőséges erőszak túlélőit, áldozatait is megszólalási lehetőséghez kell juttatni, a fiatalok körében pedig meg kell honosítani a kritikus gondolkodást, mert annak segítségével ők maguk is ráébredhetnek a szélsőséges eszmék és a radikális propaganda hamisságára.

Emellett az Európai Bizottság az unión kívüli partnerországokkal való együttműködést és a radikalizálódás további kutatását is ösztönözné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik