Nagyvilág

Szerb állambiztonságisok ölethettek meg egy újságírót

pisztoly (pisztoly, lövés, )
pisztoly (pisztoly, lövés, )

Letartóztatták a szerb állambiztonsági szolgálat két volt vezetőjét kedden. Azzal gyanúsítják őket, hogy közük volt Slavko Curuvija szerb ellenzéki újságíró 1999-es meggyilkolásához.

Évek óta folynak a találgatások arról, hogy ki rendelte el és hajtotta végre a Dnevni Telegraf újságírójának kivégzését, a most letartóztatott Ratko Romic és Milan Radonj neve is többször felmerült már a 15 évvel ezelőtti gyilkosság kapcsán. A megrendelők között magát Slobodan Milosevicet, valamint feleségét, Mira Markovicot emlegették, azóta a szerb újságok szerint bizonyosságot nyert, hogy a diktátor felesége volt a felbujtó. Az ügyet eddig egyetlen kormány sem tudta felgöngyölíteni.

Slavko Curuviját 1999. április 11-én, a NATO légicsapásainak idején belgrádi lakása előtt gyilkolták meg. A merénylő 17 golyót lőtt az újságíróba. Néhány nappal korábban a Politika ekspres című újságban a Slobodan Milosevic szerb elnök rezsimjét kritizáló újságírót hazaárulónak nevezték, aki vágyott arra, hogy a NATO lebombázza Szerbiát.

Milosevic bukása után kiderült, hogy Curuviját folyamatosan megfigyelte az állambiztonság, azonban néhány perccel a merénylet előtt mindenkit visszarendeltek.

Az ügyben az utóbbi majdnem 15 évben mintegy 100 tanút hallgattak ki, eredmény azonban még nem született. Néhány szerb internetes portál hétfőn már azt írta, hogy megszületett a vádirat az újságíró-gyilkosság ügyében. A szerb kormány kedd késő délutánra hirdetett sajtótájékoztatót, amelyen a nyomozás állásáról, illetve a vádiratról lesz szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik