Nagyvilág

Bocsánatot kért a fasisztázó román kormányfő

Victor Ponta Elmar Brok német EP-képviselőt sértette meg, de már megbánta.

A román miniszterelnök a múlt héten “felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású” politikusnak nevezte a német néppárti EP-képviselőt, amiért az kiutasítást és ujjlenyomatvételt javasolt a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlók esetében.

Martin Schultz, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn az EP plénuma előtt is jelezte: elfogadhatatlannak tartja az ilyen minősítéseket, és közölte, hogy beszélni fog erről Pontával. A hétfői ülésnapon Tőkés László erdélyi EP-képviselő is védelmébe vette az EP külügyi bizottságának néppárti elnökét.

Megbánta

A román kormányfő kedden megerősítette, hogy valóban felhívta őt az EP elnöke, akinek a szavaiból megértette, hogy Brok nem minden román bevándorlóra gondolt, csak azokra, akik visszaélnek a szociális rendszerrel. Ponta elismerte, hogy reagálása “nem volt szerencsés”, és emiatt sajnálatát fejezte ki Schultznak.

“Lehet, hogy rosszul értettem, lehet, hogy pontatlanul fordították (…) Az mindenesetre fontos – és ezzel Schultz úr is egyetértett – hogy nem fogadhatunk el a románokkal és bolgárokkal szemben valamiféle Európa-ellenes rendszer bevezetését” – jelentette ki Ponta.

Ujjlenyomatot vennének a román munkásoktól

A vitát Brok egy lapinterjúja váltotta ki, amelyben azt javasolta a románok és bolgárok előtt is megnyílt német munkaerőpiac védelmében: utasítsák ki a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlókat Németországból, és vegyenek ujjlenyomatot tőlük, hogy visszatérésüket meg lehessen akadályozni. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ezt akkor úgy kommentálta: Monica Macovei néppárti politikus “barátaitól” csak arra lehet számítani, hogy ujjlenyomatot vetetnének a románoktól, és elektromos kerítések mögé zárnák őket.

Visszaüthet a vád

Elmar Brok válasznyilatkozatában rámutatott: több mint 15 évig harcolt azért, hogy Románia és Bulgária az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék, és most éppen azért emelt szót, hogy egy – az uniós szabályokat megsértő – kisebbség miatt ne kerüljön veszélybe a román és bolgár törvénytisztelő többség európai mozgásszabadsága.

“Ponta úr, akinek a jogállamhoz való viszonyát mindenki ismeri, most a törvénytisztelet érdekében tett felhívásomért vádol, de szemrehányása ellene fog fordulni. Nem kellene populista, belpolitikai célok miatt így viszonyulnia Románia egy régi barátjához” – fogalmazott Elmar Brok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik