Nagyvilág

Óriási tömeg rohanja le a kínai vonatokat

vasut(3)(2)(960x640).jpg (vasút, vonat)
vasut(3)(2)(960x640).jpg (vasút, vonat)

Kínában naponta 7,4 millió vonatjegyet adnak el a holdújév közeledtével, ami jelzi, az idén is nagy rohamra kell felkészülniük a vasúti közlekedést szervezőknek.

Az elmúlt hétvégéig összesen csaknem 148,6 millió jegyet vásároltak meg az “évi nagy népvándorlásra”, a legnagyobb kínai ünnepen hazautazni készülők. A negyvennapos utazási periódusra a jegyek vásárlása december 23-tól vált lehetővé.

Az elmúlt években korszerűsített jegyeladási rendszerben telefonon, vagy interneten lehet a jegyeket megvásárolni, a rendeléshez a személyazonossági igazolvány számára is szükség van. A jegyhez 23 nappal korábban lehet elővételben hozzájutni.

A tavaszünnep, vagyis a következő holdújév kezdete, a ló éve az idén január 31-ére esik, az ezt megelőző időszakban – január 16-tól – a belföldi közlekedés már komoly tehertételnek lesz kitéve. A kínai vasúttársaság az idén megközelítően 258 millió utazóra számít, ami 7,9 százalékkal több, mint ahányan tavaly vonatra szálltak ebben az időszakban.

A vonatjegyekkel történő üzérkedésnek és a hamis jegyek gyártásának, forgalmazásának nagy a hagyománya Kínában, s az új, ezt kivédeni szándékozó online rendszert is megléte óta igyekeznek különböző, helyenként technikai trükkökkel kijátszani.

A híradások a közelmúltban a rendőrség fokozott figyelméről, egy 80 napos kampány indításáról számoltak be, s arról, hogy máris horogra akadtak olyanok, akik hamis igazolványszámokkal próbáltak illegálisan jegyekhez jutni. Az év elején a hatóságok közölték, hogy üzérek százait fogták le, illetve olyanokat, akik hamis jegyeket gyártottak és adtak el. A házi gyártású tikettekből 120 ezret foglaltak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik