Nagyvilág

Klicsko nem lehet elnökjelölt

klicsko (klicsko)
klicsko (klicsko)

Az ukrán adótörvény egyik rendelkezése értelmében az egykori profi bokszoló külföldi illetékességűnek számít, ezért nem jelöltetheti magát a 2015-ben esedékes elnökválasztáson.

Az ukrán Legfelső Közigazgatási Bíróság helyben hagyta az adókódex legutóbbi módosítását, melynek értelmében mindazon személyek, akik külföldi letelepedési engedéllyel rendelkeznek, nem tekinthetők ukrajnai lakosnak. Ennek értelmében a bokszkesztyűjét a politikai karrierje kedvéért szögre akasztó profi nehézsúlyú világbajnok nem indulhat a soron következő ukrán elnökválasztásokon, annak ellenére, hogy a hivatalban lévő Viktor Janukovics egyik legesélyesebb kihívójaként tartják számon.

A hatályban lévő választási törvény vonatkozó cikkelyében az szerepel ugyanis, hogy csak is az olyan ukrán állampolgár lehet elnökjelölt, aki a választásokat megelőző 10 évben folyamatosan, életvitelszerűen Ukrajnában élt, és megszakítatlan állandó lakhelyi bejelentővel rendelkezik.

Kínos helyzet

Márpedig az ellenzéki UDAR (Ukrán Demokratikus Szövetség a Reformokért, a betűszó magyar jelentése: Ütés) párt vezére a bokszolói karrierjének ideje alatt Németországban lakott, az adóit is ott fizette, és jelenleg is érvényes német letelepedési engedéllyel rendelkezik.

Az így kialakult helyzet azért is kínos, mert a szóban forgó módosító indítványt a szintén ellenzékben lévő, Julija Timosenko nevével fémjelzett Batykivscsina (Haza) Párt egyik képviselője terjesztette be.

A honatya azóta százszor is megbánta baklövését, és kézzel-lábbal igyekszik elhárítani magáról a felelősséget, ám hiába, mert azóta törvényszéki írásszakértői vizsgálat is igazolta az aláírásának hitelességét a módosító javaslat alatt, így a bíróság útján sem sikerült semmissé tenni a törvény új megfogalmazását, amelyet azóta az államfő is jóváhagyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik