Nagyvilág

Ijesztő olvadás

Rohamosan zsugorodik egy hatalmas gleccser. Húsz év alatt egy centivel emelheti a tengerszintet.

Az Antarktisz nyugati térségében található Pine-sziget gleccser egyre gyorsabban zsugorodik: az évezred elejétől kezdve körülbelül tíz kilométerrel rövidült meg – írták a Grenoble-i Egyetem Gleccserkutató és Geofizikai Intézetnek munkatársai a Nature Climate Change tudományos lapban megjelent tanulmányukban.


forrás:wattsupwiththat.com

Az olvadás az elmúlt évtizedek alatt ráadásul fel is gyorsult – magyarázták a kutatók. Átlagosan 20 milliárd tonna jég vált évente vízzé 1992 és 2011 között, ez a mennyiség pedig a nyugat-antarktiszi jégtakaró teljes olvadásának 20 százalékát teszi ki.

A tanulmány szerint azzal kell számolni, hogy a gleccser éves jégvesztesége 100 milliárd tonnára is nőhet, ebből pedig a tengerszint 3,5 millimétertől akár egy centiméterig is terjedő emelkedése következhet a tudósok számításai szerint.

A tengerszint 2010-ben 3,2 millimétert, vagyis kétszer akkorát emelkedett, mint az elmúlt, nagyjából két évtizedben. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi  Testülete (IPCC)legutóbbi, szeptemberben közzétett jelentésében abból indult ki, hogy 2100-ig a tengerszint emelkedés 26-82 centiméterre rúghat, amely a jövőben a szigetek és a tengerparti városok lakosságát fenyegetheti.

Tetszett a cikk? Olvassa el ezeket is:

Töcsu az új napváros, sugárzik a hó az USA-ban -Zöldszüret

Már hőkamerával is menőzhetnek az iPhone tulajok

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik