Nagyvilág

Fogyasztásra nem, de vécéöblítésre alkalmas a szennyezett víz

Vizcsap(960x640)(6).jpg (vízcsap, )
Vizcsap(960x640)(6).jpg (vízcsap, )

Csaknem háromszázezer ember számára tiltották meg a vezetékes ivóvíz használatát Nyugat-Virginiában amiatt, mert mérgező vegyi anyag került egy folyóba.

Csaknem háromszázezer ember számára tiltották meg a vezetékes ivóvíz használatát, illetve éttermeket és szórakozóhelyeket zártak be Nyugat-Virginiában amiatt, mert mérgező vegyi anyag került egy folyóba.

Earl Ray Tomblin nyugat-virginiai kormányzó csütörtökön kilenc megyében foganatosított rendkívül intézkedéseket, mert a széniparban használt 4-metilciklohexán-metanol ömlött a szövetségi állam fővárosán, Charlestonon átfolyó Elk folyóba.

Laura Jordan, a nyugat-virginai vízművek illetékese azt mondta, hogy a szennyezés a Freedom Industries vállalattól származik. A vegyi anyag olyan helyen került a folyóba, amely közvetlenül a legnagyobb virginiai vízművek vízvevő helye felett fekszik. A tilalom mintegy százezer háztartásra és vállalatra, vagyis mintegy 250-300 ezer emberre vonatkozik.

Sorállás vízért

Egészségügyi illetékesek azt tanácsolják a helyi lakosoknak, hogy kizárólag vécéöblítésre vagy tűzoltásra használják a csapvizet. Tomblin külön arra kérte őket, hogy ne igyák, ne fürödjenek benne, ne főzzenek vagy mossanak vele.

A Kanawha-Charleston és Putnam megye tiszti orvosi szolgálata bezáratta az összes éttermet, szépségszalont és iskolát, amelyek a nyugat-virginiai vízművek vizét használják. A helyi média híradásaiban palackozott vízért sorban álló emberek és boltok elapadt raktárkészletei láthatók.

A szennyezést okozó vállalat az állami és szövetségi hatóságokkal együttműködve juttat el palackozott vizet a helyi lakosoknak. A nyugat-virginiai kormányzó szerint előnyben részesítik a kórházakat, szociális otthonokat és iskolákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik