Nagyvilág

Amerikai helikopter zuhant le Angliában

A szerencsétlenségben a személyzet négy tagja meghalt.

Az amerikai légierő nagy-britanniai parancsnokságának szóvivője közölte, hogy egy HH-60G Pave Hawk típusú helikoptert ért baleset a kelet-angliai Norfolkban, a tengerpart közelében.

Az első jelentések arról szóltak, hogy a helikopter a tengerbe zuhant, és több tengeri mentőegység útnak is indult a helyszín felé, de később kiderült, hogy a gépet a szárazföldön érte a szerencsétlenség.

A brit védelmi minisztérium kedd este megerősítette a baleset hírét, hangsúlyozva, hogy a helikopter nem a brit fegyveres erőké volt.

Az amerikai légierő a szomszédos Suffolk megyében, a brit királyi légierő (RAF) Lakenheath melletti támaszpontján állomásoztat harci helikoptereket és F-15-ös vadászgépeket. Ez a legnagyobb amerikai légi bázis Nagy-Britanniában.

Az amerikai légierő szóvivője kedden késő este meg is erősítette, hogy a lezuhant gép ezen a támaszponton állomásozott.

A HH-60G Pave Hawk a Blackhawk katonai helikoptertípus egy változata, és elsősorban hadszíntéri kutató-mentő feladatokra – főleg ellenséges vonalak mögött lelőtt vagy lezuhant szövetséges harci gépek vagy helikopterek személyzetének kimentésére – használják.

Madárrezervátumban zuhant le

Az Angliában lezuhant helikopter egy tengerparti madárrezervátum közepén csapódott a földnek. Szemtanúk a BBC televíziónak elmondták, hogy a gép nem sokkal korábban nagyon alacsonyan repült a környék felett.

A brit rendőrség 400 méteres sugarú körben kordont vont a helyszín köré. A környékbeli lakosoknak nem kellett elhagyniuk otthonaikat, de a gyalogos és a járműforgalmat elterelték, mivel az amerikai katonai hatóságok tájékoztatása szerint a lezuhant helikopter fedélzetén éleslőszer volt.

Ez a harnadik

Néhány héten belül ez a második, egy éven belül pedig a harmadik, halálos áldozatokkal járó helikopterbaleset Nagy-Britanniában.

November végén a skóciai Glasgow egyik zsúfolt pubjára zuhant egy rendőrségi helikopter. Abban a balesetben tízen vesztették életüket – köztük a pilóta és a gépen utazó két rendőrtiszt, valamint a pubban tartózkodók közül heten -, harminckét személy megsérült.

Tavaly januárban a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy civil helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik