Nagyvilág

Csalódott magyarok, bizakodó nagyvilág

szilveszter (szilveszter)
szilveszter (szilveszter)

A világ lakosságának háromnegyede derűlátóan várja 2014-et.

Az Ipsos által megkérdezettek 76 százaléka azt mondta, kedvezőbb évet vár idén a tavalyinál. 2013 a válaszadók szerint nem volt igazán jó családjuk vagy önmaguk szempontjából. 53 százalék úgy gondolja, idén a világ gazdasága eredményesebb lesz a tavalyinál. Legtöbben Indiában, Kínában, Indonéziában bíznak ebben, legkevesebben az európai országokban, Olaszországban, Franciaországban és Svédországban.

Indonéziában, Franciaországban, Brazíliában, Indiában és Argentínában 85 százaléknál is többen mondták azt, hogy 2014-nek optimistán vágnak neki. A legalacsonyabb értékeket ennél a kérdésnél Japánban és Olaszországban mérték.
A tavalyi év eredményeiben leginkább a spanyolok, az argentinok, a magyarok és a mexikóiak csalódtak, míg legnagyobb arányban Ausztráliában, Indonéziában és Svédországban voltak vele elégedettek az emberek. Az utóbbi országokban 42 százaléknál kevesebben mondták azt, hogy várakozásaiknál gyengébb évet zártak.

A nemzetközi közvélemény-kutató intézet friss kutatásából a Reuters közölt kivonatokat. A felmérést december első felében hat kontinens 23 országában – köztük Magyarországon – készítették, összesen több mint 18 ezer ember internetes megkérdezésével. A hibahatár az egyes országoktól függően 3,5-5 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik