Nagyvilág

13 év után kapták el az autórobbantót

robbantás (robbantás)
robbantás (robbantás)

Elfogtak Kolumbiában hétfőn egy férfit, aki 13 évvel ezelőtt autóba rejtett pokolgépet robbantott az északkeleti Medellínben, megölve nyolc embert és megsebesítve majdnem kétszázat.

A 47 éves gyanúsított, akit Henry becenéven ismernek az alvilágban, a nagyváros egy bevásárlóközpontjában került a rendőrök kezére.

Egyszer távollétében már elítélték negyven év börtönre egy korábbi merényletért, de – egy ismert bűnbanda, a La Terraza vezetőjeként – körözték emberrablásért, kábítószer-kereskedelemért, zsarolásért és más bűncselekmények miatt is.

Fotó: AFP/Daniel Munoz

A 2001. májusi merényletet a nagyváros egyik elegáns, szórakozóhelyekkel és éttermekkel zsúfolt negyedében követték el. A mintegy húsz kilogramm robbanóanyaggal megpakolt gépkocsit egy népszerű park tőszomszédságában robbantotta fel – a vádak szerint – Henry.

A merénylet annak idején az 1980-as évektől a 1990-es évek elejéig tartó vészterhes időszakot idézte fel a medellíniekben, amikor a kábítószerkartellek mindennapos robbantásokkal folytattak terrorkampányt a kormány ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik