Nagyvilág

Harry Potter-harc dúl Japán és Kína között

voldemort (voldemort, harry potter, )
voldemort (voldemort, harry potter, )

A két ország közötti diplomáciai nyilatkozatháborúban egymást hasonlítják a nagy sikerű regénysorozatban szereplő gonoszhoz.

Hajasi Keicsi, Japán londoni nagykövete nyílt levéllel válaszolt az ugyancsak a brit fővárosban szolgálatot teljesítő kínai nagykövetnek arra a minapi megjegyzésére, amelyben a japán miniszterelnököt a Harry Potter-regénysorozatban szereplő gonoszhoz hasonlította. Hajasi Keicsi nagykövet szerint éppen hogy Peking hasonlítható Voldemorthoz.

Szerinte Kínának két választása van: “Az egyik a párbeszéd és a törvénytisztelet útja, a másik pedig Voldemort szerepének eljátszása a térségben, szabadjára engedni a démonokat a fegyverkezési versenyben és a feszültség eszkalációjában. Eközben Japán tartózkodik a helyzet súlyosbításától.

A válasz egyértelmű. Bár Kína mindeddig visszautasította a párbeszédet a két ország vezetői között, remélem, hogy végül inkább ebbe az irányba tesz egy lépést, mint hogy megállás nélkül a 70 évvel ezelőtti és ma már nem létező militarizmus fantomját idézi. Ironikus, hogy egy ország, amely 20 év óta évente 10 százalékkal növeli katonai kiadásait, militarizmussal vádolja a szomszédját” – írta a japán nagykövet nyílt levelében, amelyet a The Sunday Telegraph című újság hozott nyilvánosságra honlapján. Hajasi Keicsi nagykövet szerint éppen hogy Peking hasonlítható Voldemorthoz.

Kína kezdte a voldemortozást

Liu Hsziao-ming kínai nagykövet a The Telegraph fórum rovatába írt az év elején. Liu nagykövet azért hasonlította Abe Sindzó japán kormányfőt Voldemorthoz, mert szerinte vonzódik a katonasághoz. Abe azzal váltotta ki december végén Peking haragját, hogy ellátogatott a II. világháború japán halottainak emléket állító Jaszukuni-szentélybe. Az emlékhely a háború 2,5 millió japán áldozata mellett 14 háborús főbűnös emlékét is őrzi, így a látogatás súlyos sértésnek számít a háborúban megszállt Kína és Dél-Korea számára. Abe személyében japán miniszterelnök hét év után először tette ezt meg.

“A Harry Potter-sorozatban Voldemort azért hal meg, mert megsemmisül a hét horcrux, amelybe lelke töredékeit rejtette. Ha a militarizmust egy Japánt kísértő Voldemorthoz hasonlítjuk, akkor a tokiói Jaszukuni-szentély egyfajta horcrux, amely a japán néplélek legsötétebb arcát rejti” – írta a kínai nagykövet.

J. K. Rowling sorozatában a horcrux olyan tárgy vagy élőlény, amelybe a fekete mágus Voldemort saját lelkének szilánkjait rejtette, mert halhatatlan akart lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik