Nagyvilág

Pokolgépes támadássorozat rázta meg az iraki fővárost

Pokolgep-robbant-Irakban(1)(960x640).jpg (irak, pokolgép, )
Pokolgep-robbant-Irakban(1)(960x640).jpg (irak, pokolgép, )

Legalább húszan meghaltak és negyvenen megsebesültek vasárnap Bagdadban egy újabb merénylethullám következtében - közölték az iraki hatóságok.

A rendőrség tájékoztatása szerint a legvéresebb támadás a főváros északi részén található Saáb nevű síita negyedben történt, ahol egy étterem és egy teaház közelében két – autóba rejtett – pokolgép robbant fel egyszerre. A detonáció 10 ember halálát okozta, 26-an megsebesültek.

Bagdad egyik keleti, ugyancsak síiták lakta kerületében, Szádrvárosban szintén autóba rejtett pokolgép robbant. Itt öten meghaltak, 10-en pedig megsebesültek.

A Bagdad középső részén lévő Bab al-Muadhám városrész egyik bevásárlónegyedében végrehajtott pokolgépes támadásban hárman haltak meg, és 6 a sebesültek száma. A fővárost még két másik robbanás is sújtotta, amelyek összesen két ember életét követelték, 13 lakost pedig megsebesítettek.

Elterelésből támadtak

Az iraki biztonsági erők eközben arra készülnek, hogy visszafoglalják az al-Kaida terrorszervezethez köthető szélsőségesektől a Bagdadtól nyugatra található Anbár tartomány két kulcsfontosságú városát, Fallúdzsát és Ramádit. Az amerikai hírügynökség értékelése szerint a vasárnapi bagdadi támadások célja, hogy eltereljék az átfogó támadásra készülő biztonsági erők figyelmét.

Az ENSZ iraki missziójának napokban közzétett jelentése szerint évek óta a tavalyi esztendő volt a leggyászosabb Irakban a terrorcselekmények halálos áldozatainak számát tekintve: 2013-ban 7818 polgári személy vesztette életét merényletekben, a biztonsági erők embereivel együtt pedig 8868.

Nem vonul vissza Irakba az USA

Ahogy azt már korábban megírtuk, az amerikai kormányzat nem mérlegeli a csapatok visszaküldését Irakba, bízik benne, hogy a helyi kormány és a törzsek megbirkóznak az al-Kaida terrorszervezettel – közölte vasárnap jeruzsálemi sajtótájékoztatóján John Kerry amerikai külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik