Nagyvilág

Durvul a hóhelyzet

amerikai-hovihar(960x640).jpg (hóvihar, havazás, amerikai havazás, )
amerikai-hovihar(960x640).jpg (hóvihar, havazás, amerikai havazás, )

Már 13-an haltak meg az amerikai ítéletidőben. Újabb hideghullám közelít. 140 millió embert sújthat a nagy hó és fagy.

Legkevesebb 13 halottja van az Egyesült Államok északkeleti területeit megbénító téli viharnak.

A csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt Michigan, Kentucky, Indiana és Illinois államban történtek tragikus közlekedési balesetek.
Philadelphiában a köztisztaságiak sólerakatában egy leomlott sófal temetett maga alá egy markológépet vezető munkást. A New York állambeli Byronban egy Alzheimer-kóros idős asszony halálra fagyott a mínusz 23 fokos fagyban.

A vihar 22 állam 100 millió lakosának okoz nehézségeket. A legnagyobb káosz a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein alakult ki. Bostonban a hóréteg vastagsága elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centiméteres havat is mértek.

A hóvihar miatt csütörtökön több mint 2600, pénteken újabb pedig újabb több mint 2400 töröltek, további több mint 4000 pedig késett. A New York-i JFK és a bostoni Logan nemzetközi repülőteret pénteken több órára lezárták, de jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is.

Megbénult az élet

New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek és a lakosság otthon maradására biztatott Bill de Blasio, Nem York új polgármestere is, aki televíziós beszámolók szerint pénteken maga lapátolta el a havat brooklyni háza elől. A metropoliszban de Blasio szerint csaknem 2500 hóeke és 450 sószóró teherautó igyekszik járhatóvá tenni az utakat a mínusz 10 fokos hidegben és a 16-26 centiméteres hóban.

Massachusetts és Delaware államban zárva maradtak a kormányhivatalok. A munka az ENSZ New York-i székházában is szünetelt. Bostonban és New Yorkban iskolák százaiban szünetelt a tanítás. A két nagyvárosban mentőegységek járták az utcákat, hogy megóvják a hajléktalanokat a fagyhalál veszélyétől.

Súlyosbodik a helyzet

Az amerikai Középnyugattól Új-Angliáig az elkövetkező néhány napban újabb hideghullámra készülnek, amelynek következményei a mostani viharénál is súlyosabbak lehetnek. A mínusz 18 fokos vagy annál is keményebb fagy és a 30 centiméteres hó az előrejelzések szerint 140 millió amerikai életét fogja megkeseríteni. A hőérzet Észak-Dakota és Minnesota állam egyes széljárta területein megközelítheti a mínusz 46 fokot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik