Nagyvilág

Textilmunkások közé lőttek a rendőrök

Kambodzsa (Kambodzsa)
Kambodzsa (Kambodzsa)

Kambodzsában eldurvult a helyzet.

Tüntető textilmunkásokra lőttek pénteken Kambodzsában a rendőrök, legalább három ember meghalt – közölték szemtanúk hírügynökségekkel.

Mintegy 35 ezer textilmunkás sztrájkol Kambodzsában nagyobb bért követelve. Pénteken közülük több százan – egyes jelentések szerint kétezren – egy fővárosi textilüzem előtt tüntettek, ami erőszakossá fajult, a demonstrálók köveket, gyújtópalackokat dobáltak.

“Ezúttal karabélyokat használtak”

Az ellenük kivezényelt, AK-47-es gépkarabéllyal és pisztollyal felfegyverzett katonai rendőrök először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tüzet nyitottak rájuk. A szemtanúk szerint körülbelül tizenöten megsebesültek.

A rendőrség szóvivője megerősítette, hogy legalább három tüntető halt meg a rendfenntartók lövéseitől, és néhány megsebesült.


Fotó: MTI/AP

A textilmunkások elégedetlenségi tüntetései során, amely egybeesik a Hun Szen kormányfő távozását követelő ellenzéki tüntetésekkel, novemberben már történt egy haláleset: akkor egy nőt lőttek agyon.

“Ezúttal karabélyokat használtak” – mondta Csan Szoveth, az Adhoc emberi jogi szervezet munkatársa, aki a tüntetés helyszínén tartózkodott. A jogvédő szerint több tucatnyian sebesültek meg.

Kheng Tito, a katonai rendőrség szóvivője közölte: azután döntöttek a beavatkozás mellett, hogy kilenc rendőr megsebesült a tüntetőkkel való összecsapásokban. Két embert előállítottak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik