Nagyvilág

Ahol gyászünnep lett a szilveszter

Több országban halálos bűncselekmények és balesetek is történtek. Nálunk is.

A Fülöp-szigeteken egy szilveszteri mulatság hét résztvevője halt meg egy ismeretlen indítékból elkövetett pokolgépes merényletben. A robbantás Basilan tartományban történt, ahol aktív az Abu Sayyaf terrorszervezet, de gyakran erőszak útján oldják meg a családi viszályokat, a politikai rivalizálást és a földtulajdonlás körüli vitákat is.

Franciaországban ketten haltak meg szilveszter éjjel: Párizsban rablók leszúrtak egy 20 éves fiatalembert, Elzászban pedig egy 29 éves férfi szenvedett halálos sérüléseket petárdarobbanásoktól. Olaszországban több tucatnyian – csak Nápolyban és környékén több mint ötvenen – sérültek meg petárdáktól, Bariban ketten életveszélyesen. Rómában egy felnőtt férfi, Milánóban pedig egy hétéves gyermek kezét amputálni kellett. Milánóban egyetemisták sebesültek meg egy tisztázatlan hátterű lövöldözésben.

Ausztriában, Bécs közelében életét vesztette egy 54 éves férfi, miközben megpróbált begyújtani egy hibás gömbbombát. Két másik férfi a négy ujját veszítette el, egyikük egy önmaga eszkábálta petárdától, a másik pedig azért, mert égő cigarettával akarta meggyújtani a robbanóeszközt.

Rotterdamban és több más holland városban fiatalok bandái tűzoltókat próbáltak megakadályozni feladatuk végzésében, és üvegpalackokkal, petárdákkal dobálták meg a tűzoltók védelmére kivezényelt rohamrendőrséget is. A rendőrök már kedden délelőtt előállítottak száz randalírozót egy dél-hollandiai faluban.

Idehaza az eddigi adatok szerint 14 petárdabaleset történt. Ezek közül 3 esetben súlyos, roncsolt sérülést okoztak a pirotechnikai eszközök. Gyilkosság is történt. Egy 62 éves szegedi nő a férjét ölte meg. A pár összeveszett valamin, a vita dulakodásba torkollt, majd az asszony felkapott egy kést és megszúrta a 65 éves férfit, akit kórházba vittek, de már nem tudták megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik