Nagyvilág

Megszállják az orosz turisták Prágát

prága (prága)
prága (prága)

Mintegy 200 ezer külföldi tölti a szilvesztert Csehországban, ahol dugig vannak a szállodák.

Mintegy 200 ezer, a tavalyinál 5 százalékkal több külföldi turista tölti az idei szilvesztert Csehországban, a turisták 70 százaléka Prágában ünnepli az új évet – közölte kedden a Mag Consulting tanácsadó társaság az idegenforgalmi irodák és a szállodák szövetségének adataira hivatkozva.

Új rekord

A becslés szerint a karácsonyi ünnepek és a szilveszter alkalmával a csehországi szállodák bevételei meghaladják a 13 milliárd koronát, ami új rekord.

A turisták legnagyobb része – több mint 65 ezer fő – az idén Oroszországból érkezik. Ez kilenc százalékkal több mint tavaly. “Az orosz turisták maradnak a leghosszabb ideig Csehországban, mert többségük itt ünnepli meg a pravoszláv karácsonyt is, amely január 6-ra és 7-re esik” – mondta Jaromír Beránek, idegenforgalmi szakértő.

Beránek szerint emelkedik a német (6-7 százalékkal), az amerikai (6 százalékkal), a lengyel (4-5 százalékkal) és a szlovák (2-3 százalékkal) turisták száma is.

Csúcson a hotelek

A Labartt Hospitality társaság felméréséből kiderült, hogy a prágai szállodák 57,1 százalékának a kapacitása teljesen le van kötve, míg 28 százalékuknak legalább 91 százalékos a foglaltsága.

“Prága szilveszterkor a legnépszerűbb európai turistacélpontok egyike. Ennek oka nem csak a város romantikája, múltja és műemlékei, hanem a magas színvonalú vendéglátás, a széles körű és megfelelő árú szálláshelyek, illetve az is, hogy az utóbbi években folyamatosan javul a főleg turistákat megcélzó karácsonyi és szilveszteri műsorkínálat is” – nyilatkozta Katerina Petrícková, a turistairodák szövetségének (ACCKA) szóvivője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik