Nagyvilág

Csúcson a szegénység Olaszországban

colosseum-turisták (colosseum, )
colosseum-turisták (colosseum, )

Legalább tizenhat éves rekordot döntött a szegénységben élők száma a hét évtizede legsúlyosabb gazdasági visszaesésével küzdő Olaszországban.

Az ország társadalmi kohézióját vizsgáló felmérés alapján az olasz családok 12,7 százaléka él – 9,5 millió ember – a relatív szegénységi küszöb alatt, azaz havi 991 eurónál (294 ezer forint) alacsonyabb teljes havi jövedelemmel rendelkezik.

Ez a legmagasabb arány, mióta 1997-ben elkezdték vezetni a jelenlegi adatsort. 2005-ben még fele ekkora volt a szegénységben élők száma.

A jelentés szerint a relatív szegénységben élők aránya az ország minden régiójában nőtt, a gazdagabb nyugaton 4,9-ről 6,2, délen pedig 23,3-ról 26,2 százalékra.

Fő az optimizmus

A munkanélküliek aránya szintén több évtizedes rekordot döntött, a teljes munkaképes korú népesség körében 12,5, a fiatalok körében pedig 41,2 százalék volt októberben. A teljes munkaidőben dolgozók száma tavaly összességében 1,3 százalékkal csökkent, míg a fiatalok körében 9,4 százalékkal esett.

Ugyanakkor a dokumentum azt illetően optimista, hogy az olasz társadalom az idén ősszel harmadik évébe lépett recesszió okozta nehézségek ellenére is megőrizte kohézióját, “lehetővé téve az ország számára a pénzügyi stabilitás visszanyerését és fontos reformok meghozatalát célzó áldozatvállalás támogatását”.

Újra növekedés

Az ISTAT adatai szerint az idei évben 1,8 százalékkal, míg 2012-ben 2,5 százalékkal csökkent az olasz GDP.

Ugyanakkor elemzői várakozások szerint az olasz gazdaság 2013 negyedik negyedévében hosszú idő után újra növekedést produkálhat. Enrico Letta kormányfő 2014-re egy, 2015-re pedig két százalékos GDP-bővülést vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik