Nagyvilág

Kiderült, hogy a britek szívesen látják a magyarokat

bevandorlok(210x140)(1).jpg (bevándorlók, )
bevandorlok(210x140)(1).jpg (bevándorlók, )

A szigetországiak több mint kétharmada egy új, vasárnap ismertetett országos felmérés tanúsága szerint örülnek a kelet-európai EU-tagállamokból érkező munkavállalókat, ha azok valóban dolgozni jönnek és hajlandók integrálódni.

A British Future nevű, főleg migrációs kérdésekre szakosodott kutatóintézet elsősorban a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti brit munkavállalási korlátozások januártól esedékes lejártának közeledtével volt kíváncsi a britek hangulatára.

Feltéve, hogy…

Az Ipsos Mori nevű közvélemény-kutató cég által az intézet megbízásából elvégzett felmérés szerint a britek 68 százalékának nincs kifogása a kelet-európaiak nagy-britanniai munkavállalása ellen, feltéve, hogy a keleti EU-tagállamokból érkezők megtanulnak angolul, van rendes állásuk, befizetik adóikat és beilleszkednek a helyi közösségbe.

Az országos átlagon belül különösen a gazdaságilag legaktívabb, 35-44 éves korosztályon belül nagy az EU-bevándorlást elfogadók aránya: e korcsoport 72 százaléka mondta azt, hogy nincs problémája a kelet-európai munkavállalók nagy-britanniai betelepülésével.

Negatív kampány

A The Observer című tekintélyes baloldali vasárnapi brit lap a közvélemény-kutatás eredményeit ismertető írásában kiemelte, hogy a vezető brit politikusok egyre hangosabb bevándorlás-ellenes retorikája – és főleg a román és a bolgár munkavállalókkal kapcsolatos negatív kampány – ellenére a briteknek csak a 24 százaléka szeretné, ha a brit kormány elsődleges célkitűzései között szerepelne az Európai Unión belüli szabad mozgás korlátozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik