Nagyvilág

Hodorkovszkij Svájcba tart

hodorkovszkij (hodorkovszkij)
hodorkovszkij (hodorkovszkij)

Vízumkérelmet nyújtott be Svájc berlini nagykövetségén Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnás kedden.

Stefan von Below svájci külügyi szóvivő közölte, hogy Hodorkovszkij három hónapra szóló vízumot kért. A kérelem feldolgozása folyamatban van, bár az ünnepek miatt kicsit elhúzódhat a döntés – tette hozzá.

Családjához megy

Hodorkovszkij felesége, Inna és két ikerfiúk Svájcban él, az 1999-ben született Ilja és Gleb az alpesi országban jár iskolába. A házaspár idősebb gyermeke, a 22 éves Anasztaszija Moszkvában lakik. Inna és a három gyermek kedden érkezik Berlinbe, hogy találkozzanak a családfővel. Az AFP úgy tudja, hogy a család Oroszországból érkezik, mert ott kellett elintézniük a németországi utazáshoz szükséges úti okmányokkal kapcsolatos hivatali ügyeket.

Továbbra is sok találgatás röppen fel arról, hogy mik a közeli tervei Hodorkovszkijnak, aki múlt héten pénteken elnöki amnesztiával szabadult a börtönből, s rögtön Németországba utazott. A német kormány egyéves vízumot adott az orosz iparmágnásnak.

Nem telepedne le

Christian Hanne, Hodorkovszkij egyik szóvivője tagadta, hogy a vízumkérelem annak jelzése, hogy az ötvenéves családfő Svájcban szándékozik letelepedni.

“Az új év elején Svájcba akar utazni, hogy lássa, hova járnak iskolába fiai” – mondta Hanne, hozzátéve, hogy a család még nem hozott döntést az állandó lakhelyről.

Egybehangzó értesülések szerint Hodorkovszkij és családja Berlinben tölti el a karácsonyi és az újévi ünnepeket. Hodorkovszkij legidősebb fia – az első házasságából született Pavel -, valamint a mágnás idős szülei már pár napja a német fővárosban vannak.

Vagyona is tetemes

Letartóztatása, 2003 előtt Hodorkovszkijnak legalább négy cége működött Svájcban. A SonntagsZeitung című svájci napilap úgy tudja, hogy az orosz olajmágnás legalább 220 millió svájci frankkal (több mint 52 milliárd forint) rendelkezik.
Berlinben vasárnap tartott sajtóértekezletén Mihail Hodorkovszkij közölte, hogy életét az Oroszországban fogva tartott politikai foglyok ügyének szenteli. Kedden üdvözölte Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina, a Pussy Riots punkegyüttes két tagja szabadon bocsátását, de figyelmeztette is a két fiatal nőt.

“Most kétségtelenül az a legfontosabb, hogy ne őrizzenek szívükben gyűlöletet és haragot a börtön súlyos megpróbáltatásai után” – hangoztatta a hétfőn szabadon engedett két fiatal nőhöz írt nyílt levelében a volt orosz olajmágnás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik