Nagyvilág

Újra sérti a magyarokat a kolozsvári szobor

Elolanc-Kolozsvaron(1)(960x640).jpg (élőlánc, kolozsvár, templom, tiltakozás, )
Elolanc-Kolozsvaron(1)(960x640).jpg (élőlánc, kolozsvár, templom, tiltakozás, )

A kolozsvári polgármesteri hivatal kijavíttatta a város egyik terén álló Baba Novac szobor magyarokat sértő feliratát.

“Baba Novac, Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én” áll a Szabók bástyája előtt álló szobor talapzatán 1996-tól a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármesternek köszönhetően. Ismeretlenek október elején távolították el a “magyarok” szót. A Kolozs Megyei Rendőrség nyomozást rendelt el, de nem tudta azonosítani a tetteseket.

A feliratot 2011-ben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kifogásolta, az Országos Diszkriminációellenes Tanács azonban nem találta a diszkriminatívnak a megfogalmazást. A feliratot pedig egy héttel ezelőtt az önkormányzat eredeti állapotába állíttatta vissza. Szász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetének az alelnöke korábban elítélte a rongálást, de hozzátette, a rendőrségnek már a felirat törvénytelen elhelyezésekor el kellett volna kezdenie a nyomozást a műemléken történt engedély nélküli beavatkozás miatt.

Baba Novacot az erdélyi országgyűlés ítélte árulásért halálra. A hadvezért máglyán égették meg Kolozsvár főterén, majd holttestét a Szabók bástyája előtt karóba húzták. Egészalakos szobrát 1975-ben állították fel a karóba húzás helyszínén. Baba Novac a szerb származású katona Vitéz Mihálynak, a moldvai és erdélyi trónt is rövid időre birtokló havasalföldi vajdának volt a bizalmi embere. Vitéz Mihályt a román történelemtankönyvek a román fejedelemségek – Havasalföld, Moldva és Erdély – első egyesítőjeként mutatják be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik