Nagyvilág

Börtönbe küldenek nyolc embert áldokumentumfilm miatt

Bortonracsok(960x640)(35).jpg (börtönrácsok, )
Bortonracsok(960x640)(35).jpg (börtönrácsok, )

A bíróság szerint azért kell rács mögött bűnhődniük, mert „külföldön csorbították az Egyesült Arab Emirátusok társadalmának jó hírnevét".

Börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek nyolc embert, köztük hat külföldi állampolgárt az Egyesült Arab Emírségekben hétfőn, amiért a magukat gengszternek képzelő dubaji fiatalokból gúnyt űző áldokumentumfilmet készítettek és töltöttek fel az internetre.

Helyi sajtójelentések szerint a nyolc embert egy 2012-es, nemzetközi jogvédő szervezetek által sokat bírált internetes bűnözés elleni törvény alapján ítélték el. A bíróság szerint az elítéltek “külföldön csorbították az Egyesült Arab Emirátusok társadalmának jó hírnevét”.

A hat külföldi vádlottat – két amerikai, két indiai, egy brit és egy kanadai állampolgárt – egyéves börtönbüntetésre és tízezer emirátusi dirhamos (592 ezer forint) pénzbírságra ítélték, míg a két emírségi vádlott nyolc hónapos elzárást és 5000 dirhamos büntetést kapott. A külföldi vádlottak közül hármat távollétükben ítéltek el, ők vélhetően nem fogják majd letölteni büntetésüket.

Hajtóvadászat a rendszer kritkusai ellen

Az “Abszolút harcrendszer: a halálos szatvai dzsík” című áldokumentumfilm Dubaj város Szatva kerületének azon fiataljaiból űz gúnyt, akik gengszternek gondolják magukat, de valójában egyáltalán nem “kemények”. A filmben fiktív harci technikákat mutatnak be, köztük például a szandáldobást, vagy azt, hogyan kell mobiltelefonon segítséget hívni. A film egyébként figyelmeztetéssel indul, miszerint az nem valós, és nem célja az Egyesült Arab Emírségek vagy Szatva polgárainak megsértése.

Megfigyelők szerint a hétfői ítélet annak a jele, hogy az Emírségek és más térségbeli országok hajtóvadászatot folytatnak a rendszer kritikusai ellen az interneten, akárcsak azok ellen, akik például az ilyen jellegű filmekkel “lejáratják” a rendszert. Az elmúlt két év során az Egyesült Arab Emírségekben más Öböl-menti országokban emberek tucatjait tartóztatták le a politikai vezetőket sértő Twitter-üzenetek, illetve politikai reformokat sürgető közösségimédia-kampányok miatt.

Videó – a “bűnös” áldokumentumfilm

Ajánlott videó

Olvasói sztorik