Nagyvilág

Direkt zuhant le az utasszállító pilótája

lezuhant-mozambiki-repulo(960x640).jpg (lezuhant, lezuhant repülőgép, )
lezuhant-mozambiki-repulo(960x640).jpg (lezuhant, lezuhant repülőgép, )

A november végén Namíbiában lezuhant mozambiki repülőgépet a pilóta szándékosan vezette a földnek az első, szombaton nyilvánosságra hozott vizsgálati eredmények szerint. A gép fedélzetén lévő mind a 33 ember meghalt.

A gép megtalált fekete dobozainak adatai alapján arra a következtetésre jutottak a nyomozók, hogy a pilóta egyértelműen a földnek irányította az Embraer 190 típusú gépet – közölte maputói sajtóértekezletén Joao Abreu, a mozambiki légi forgalmi hatóság vezetője. “Azt, hogy miért tette, nem tudjuk, a vizsgálat folytatódik” – mondta Abreu.

A kapitány bezárta a pilótafülke ajtaját, nem vette figyelembe a vészjeleket, és már csak nem sokkal a földnek csapódás előtt engedte vissza a másodpilótát a fülkébe – tette hozzá az igazgató az AIM mozambiki hírügynökség szerint. “A hangfelvételen különböző intenzitású vészjelzéseket lehet hallani, kopogást a pilótafülke ajtaján, és hogy a másodpilóta bebocsátást kér”.

November 29-én a LAM mozambiki állami légitársaság TM 470-es számú járata Maputóból szállt föl, és még aznap este meg kellett volna érkeznie az angolai fővárosba. A gép Namíbia északkeleti részén, az angolai és botswanai határhoz közel fekvő Bwabwata nemzeti park területén zuhant le. A 27 utas között 10 mozambiki, kilenc angolai, öt portugál, egy francia, egy brazil és egy kínai volt.

A gép kapitánya több mint 9000 órát repült, és ebből 1395 órát kapitányként. Az Európai Unió 2011-ben kitiltotta légteréből a LAM járatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik