Nagyvilág

Amerika örült Putyin kegyelmének

john-kerry(210x140)(4).jpg (john kerry, )
john-kerry(210x140)(4).jpg (john kerry, )

Üdvözölte Mihail Hodorkovszkij egykori orosz olajmágnás szabadulását John Kerry amerikai külügyminiszter, aki ugyanakkor bírálta az orosz hatóságokat.

John Kerry közölte: Washington üdvözli, hogy Hodorkovszkij elnöki kegyelemben részesült és szabadon engedték a börtönből. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig is aggódtak az emberi jogok megsértése és az igazságügy részrehajló működése miatt Oroszországban, beleértve Hodorkovszkij, valamint üzlettársa, a még mindig börtönben tartott Platon Lebegyev esetét is.

A külügyminiszter kiemelte, “az Egyesült Államok támogatja, hogy minden orosz gyakorolhassa a véleményszabadsághoz, a személyes politikai meggyőződéshez és a hithez való jogát”. “Ezeket a jogokat rögzíti az orosz alkotmány, akárcsak azok a nemzetközi egyezmények, amelyekhez Oroszország önként csatlakozott” – tette hozzá.

Kerry közölte, az Egyesült Államok határozottan bátorítja Oroszországot, hogy folytassa reformjait egy olyan átlátható, független és megbízható igazságügyi rendszer megteremtésére, amelyben tiszteletben tartják az emberi jogok, a törvények és a diszkriminációmentesség betartására vállalt kötelezettségeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken írta alá a rendeletet arról, hogy megkegyelmez Mihail Hodorkovszkijnak. Az egykori olajmágnást már szabadon is engedték, ő pedig azonnal külföldre távozott: péntek délután Berlinbe érkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik