Nagyvilág

Hodorkovszkij kisétált a börtönből

Hodorovszkij (hodorovszkij)
Hodorovszkij (hodorovszkij)

Szabadon engedték Mihail Hodorkovszkijt rögtön azután, hogy elnöki kegyelemben részesült.

A 2003 óta bebörtönzött orosz olajmágnás pénteken helyi idő szerint 12 óra 20 perc körül hagyta el a karéliai Szegezsa városban lévő büntetőtelepet. A szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat sajtószolgálata egyelőre csak annyit közölt, hogy Hodorkovszkijt, aki elnöki kegyelemben részesült, felmentették büntetése fennmaradó részének letöltése alól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan megkegyelmez a bebörtönzött orosz olajmágnásnak. Azt mondta, hogy maga Hodorkovszkij kért kegyelmet, és ő teljesíti azt. Hodorkovszkij ügyvédje ezzel szemben azt mondta, ügyfele nem kért kegyelmet.

Mihail Hodorkovszkijt, a Yukos (Jukosz) olajvállalat főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, 2 évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, ezúttal lopás és pénzmosás vádjában. Az egykori olajmágnás 2014 júliusában hagyhatná el börtönét. Putyin csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik