Nagyvilág

Maradhatnak Kínában NYT és a Bloomberg újságírói

Peking hosszas késlekedés után mégis meghosszabbította a jövő évre egy sor amerikai újságíró munkavállalási engedélyét - közölte csütörtökön a Külföldi Tudósítók Kínai Klubja.

December elején az AP amerikai hírügynökség a külföldi tudósítók egyik helyi szervezetére hivatkozva még arról számolt be, hogy a pekingi hatóságok nem újították meg a The New York Times (NYT) amerikai napilap és a Bloomberg hírügynökség kéttucatnyi újságírójának év végén lejáró sajtóigazolványát és vízumát. A NYT szerint kínai hivatalnokok privát beszélgetéseken nyíltan elismerték: Peking vonakodásának hátterében azok a – kínai vezetők és családtagjaik hatalmas vagyonáról szóló – tényfeltáró cikkek állnak, amelyeket a két médium közölt korábban.

Az Külföldi Tudósítók Kínai Klubja (FCCC) csütörtöki közleményéből kiderült, hogy a Bloomberg mindegyik és a NYT néhány riportere már megkapta a kínai külügyminisztériumtól a jövő évre érvényes sajtóigazolványát. Az amerikai lap többi, Kínában dolgozó munkatársa azonban még továbbra is vár a megújított munkavállalási engedélyre.

Az érvényes sajtóigazolvány az egyik fontos előfeltétele annak, hogy az újságírók 2014-re vízumot tudjanak igényelni. Az FCCC reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy végül mindegyik érintett amerikai újságíró megkapja a hatóságoktól a jövő évi kínai tartózkodáshoz szükséges dokumentumokat.

A szóban forgó tudósítók vízumkérdését Joe Biden amerikai alelnök is felvetette december eleji pekingi látogatásán, ellenlépésekkel fenyegetve a kínai vezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik