Nagyvilág

Ezt mondta Castro Obamának

Obama és Castro  (Obama, castro, )
Obama és Castro  (Obama, castro, )

"Elnök úr, Castro vagyok" - egyszerűen ennyi hangzott el angolul a kubai és az amerikai elnök kézfogásakor Johannesburgban, Nelson Mandela múlt heti búcsúztatásakor.

Raúl Castro és Barack Obama közti kézfogásról készült felvétel bejárta a világsajtót, de eddig nem lehetett tudni, hogy mit mondtak egymásnak.

Raúl Castro szavai abból a cikkből derültek ki, amelyben Mandeláról írt csütörtökön a 87 éves Fidel Castro volt kubai elnök, kommentálva a történteket. “Üdvözlöm Raúl elvtársat a ragyogó teljesítményért (a megemlékezésen), és különösen azért a szilárdságért és méltóságért, ahogy egy barátságos gesztussal üdvözölte az amerikai elnököt, és azt mondta neki angolul, hogy ‘Mr. President, I am Castro'” – írta Fidel Castro a kommunista párt központi lapjában, a Granmában saját testvéréről.

Maradt még titok

Azt továbbra sem tudni, hogy Barack Obama mit mondott, de a Fehér Ház lényegében üres protokolláris gesztusnak minősítve igyekezett csökkenteni a kézfogás jelentőségét. “Nem volt betervezve, és nem ment túl az udvariasság keretén” – közölte akkoriban az elnöki hivatal.

A példa nélküli kézfogás mégis visszhangot keltett, mert az amerikai-kubai kapcsolatok váratlan felmelegedésnek indultak az elmúlt hónapokban. Barack Obama novemberben kijelentette, hogy ideje felülvizsgálni az Egyesült Államok Kuba-politikáját, és kétségbe vonta, hogy ma is hatékony az az irányvonal, amelyet több mint fél évszázada jelölt ki Washington a kommunista ország elszigetelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik