Nagyvilág

Vízum nélkül mehetünk Törökországba

Boszporusz (boszporusz)
Boszporusz (boszporusz)

Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét - jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az Orbán Viktor magyar kormányfővel folytatott megbeszélés után tartott szerdai sajtótájékoztatón, Ankarában.

Orbán Viktor az Erdogannal folytatott tárgyalás után megköszönte a török kabinetnek a vízumkötelezettség megszüntetését, és jelezte, bár Magyarországnak kötelező tiszteletben tartania a schengeni vízumszabályokat, azon belül a lehető legnagyobb kedvezményt adta meg a török üzletembereknek, sportolóknak és művészeknek. Így az összes uniós tagállam közül Magyarországon van a legkedvezőbb vízumelbírálása Törökországnak – közölte.

Megismételte egyúttal, hogy Magyarország támogatja a török EU-integrációt, sőt a magyar kormány szerint az Európai Uniónak már Ankara uniós tagsága előtt meg kellene adnia Törökország állampolgárai számára a vízummentes beutazás lehetőségét. Értékelése szerint ez nem ajándék volna a közösség részéről, hanem a törökök gazdasági munkájának elismerése.

Ötmilliárd dolláros kereskedelem a cél

Felhívta a figyelmet arra, nemcsak Törökországnak érdeke, hogy csatlakozzon az EU-hoz, hanem az uniónak is egyre sürgetőbb érdeke a török integráció. Orbán Viktor ugyanis nem hiszi, hogy a további bővítés, a török gazdaság “befogadása” nélkül sikerülne megfordítani az EU-ban a jelenlegi gazdasági tendenciákat. Törökország mára gazdasági nagyhatalommá vált – nyomatékosította a miniszterelnök.

Recep Tayyip Erdogan a tájékoztatón a vízumkényszer eltörlése mellett megerősítette, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelenleg kétmilliárd dolláros értékét ötmilliárd dollárra szeretnék növelni. Sürgette egyúttal a gazdasági kapcsolatok sokszínűbbé tételét, kiterjesztését, majd köszönetet mondott a török EU-csatlakozás érdekében nyújtott magyar támogatásért.

A török miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy meggyőződése szerint a visegrádi együttműködés országai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – lehetnek az egyik legfontosabb partnerei Törökországnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik