Nagyvilág

Közpénz lenyúlásával vádolják a grúz főpolgármestert

Gigi Ugulava (gigi ugulava)
Gigi Ugulava (gigi ugulava)

Az ellenzéki városvezető fiktív munkahelyeket hozott létre a párt aktivistái számára a grúz pénzügyminisztérium nyomozó szolgálata szerint. Ő úgy látja, hogy politikai támadás érte.

Közpénzek elsikkasztása miatt hivatalosan vádat emelt a grúziai főügyészség szerdán a főváros, Tbiliszi ellenzéki polgármestere ellen. Gigi Ugulavát kihallgatását követően elengedték.

Ugulava alaptalannak és politikailag motiváltnak nevezte az ellene felhozott vádat. Szerinte a hatóságok célja az, hogy ne induljon a 2014-es polgármester-választáson Tbilisziben.

A főügyészség szerint Ugulava mintegy 28,2 millió dollárnyi (mintegy 5,6 milliárd forintnyi) összeget sikkasztott el a főváros fejlesztési alapjából. A vád szerint a városvezető a pénzeket az Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) párt választási kampányára költötte a 2012-es októberi parlamenti választások előtt.


Ugulavát több száz dühös tüntető várta februárban
Fotó: AFP / Vano Shlamov

Idén februárban a grúz pénzügyminisztérium nyomozó szolgálata arról számolt be, hogy Ugulava a kérdéses időszakban közpénzeket felhasználva, fiktív munkahelyeket hozott létre a párt aktivistái számára.

Azóta a városvezetőt több alkalommal kihallgatták az ügyben, amelynek keretében őrizetbe vették a polgármesteri hivatal néhány egykori és jelenlegi munkatársát.

Az utóbbi hónapokban a kormány és az igazságügyi szervek többször bejelentették: az Ugulava és a városháza több magas rangú tisztviselője ellen folyó vizsgálat nincs összefüggésben a politikával. Hangsúlyozták azt is, hogy az ENM vezetői szerintük mesterségesen igyekeznek átpolitizálni az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik